Найденов: Политици от ГЕРБ не са замесени в „Дюнигейт"

Найденов: Политици от ГЕРБ не са замесени в „Дюнигейт"
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Няма политици от ГЕРБ, които да са замесени в скандала със земи край Несебър, известен като „Дюнигейт", заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов при изслушването си във временната Парламентарна комисия за проучване на корупцията по високите етажи на властта.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов предостави на временната Парламентарна комисия за проучване на корупцията по високите етажи на властта справка за всички разпоредителни сделки от 2003 г. след промените в Закона за горите.

Първоначално в пленарната зала, а после и пред Комисията Найденов извади във вторник и хронологията на скандалната сделка със земи в Несебър, придобила популярност като „Дюнигейт", при която фирмата „СЛЕ груп", свързана с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов, купи 29 дка дюни в защитена от „Натура 2000" зона край Несебър.

„По отношение на отговорността за случая в Несебър, аз съм реагирал както трябва", каза министърът, цитиран информационна агенция „Фокус".

Найденов обясни, че е освободил Бисер Дачев, заради това, че директорът на Изпълнителната агенция по горите е бил длъжен да провери сделката.

„Прокуратурата разследва случая, ако установи, че е далавера, ще бъдат повдигнати обвинения. Има процесуални действия. Ние като екип активно помагаме да се намери цялата истина", заяви министърът.

Найденов защити заместника си Светлана Боянова, като заяви, че тя е подписала документ за урбанизирана територия, а не за територия от горски фонд.

Министърът заяви, че сделката в Камчия при предишното правителство и тази сделка край Несебър са по сходна процедура.

„Не чух разумно обяснение как ще продадеш 29 декара на Черноморието без да проучиш каква е тази територия" коментира Мая Манолова от БСП.

Освен съмненията за връзка на вътрешния министър Цветан Цветанов с „Дюнигейт", поради факта, че фирмата „СЛЕ груп" ЕООД се управлява от Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов, чиято обща фирма „Бийч Холидей" с Тодор Бояджиев, кумец на вицепремиера, е регистрирана на един и същи адрес със „СЛЕ груп" на улица „Отец Паисий" 27 в Несебър, под въпрос остава и ролята на директора на РИОСВ – Бургас, Бойчо Георгиев.

Георгиев наскоро бе сниман в джип, свързан с фирмата „СЛЕ груп", въпреки че отрече дори да познава собствениците й. Георгиев е настоящ общински съветник на ГЕРБ в Бургас.

#ГЕРБ #Несебър #Сле груп #ГЕРБ #Дюнигейт #Мирослав Найденов #министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"