Московски се похвали с разширеното депо на Софийското метро

A A+ A++ A

Над 17 млн. лв. са инвестирани в разширеното депо и заводa за ремонт на столичното метро в кв. Обеля, каза министърът на транспорта Ивайло Московски по време на инспекция на обекта.

На събитието присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.

„Софиянци могат да бъдат горди с новото съоръжение, защото то отговаря на всички европейски изисквания и норми за безопасност", каза Московски.

Според министъра ползите от метрото се усещат от над 300 хил. пътници, които ползват подземната железница всеки ден.

„В рамките само на този проект успяхме да изградим близо 7 км метро трасе, да закупим 18 нови метровлака и да модернизираме и разширим съществуващото депо на Метрополитен", допълни министъра.

Московски подчерта, че модернизираното депо отговаря на нарасналите нужди на Софийския метрополитен след пускането в експлоатация на втория метродиаметър и разширението на първия.

„За поредна година Оперативна програма „Транспорт" е европейската програма с най-добри показатели в България", похвали се министър Московски.

По думите му предоставената финансова помощ по програмата e 98% от бюджета на програмата, а на бенефициентите са изплатени 1,718 млрд. лв., което е над 40% от предвиденото финансиране за България за периода 2007-2013г.

Разширението на депото в кв. Обеля се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт" и е част от Етап II от проекта за разширение на метрото в гр. София, който включва двата изградени лота: Лот 1: „ж.к. Обеля – Надлез Надежда" (с дължина 4,15 км и 4 метростанции) и Лот 2: „ж.к. Младост І –бул. Цариградско шосе" (с дължина 2,2 км. и 2 метростанции).

По същия проект бяха закупени и 18 нови метровлака.

В ход е и работата по отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София и в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4, посочват от министерството

Тези две отсечки са част от Етап III от проекта за разширение на метрото и също се финансират по ОП „Транспорт".

Новият проект бе одобрен от Европейската комисия в края на 2012 г., припомнят от транспортното министерство.

#Московски #Министерство на транспорта #метро #депо #ОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"