МВнР готви закон за защита на българи, изпаднали в беда в чужбина

МВнР готви закон за защита на българи, изпаднали в беда в чужбина
Външният министър Николай Младенов даде пресконференция във връзка с готвения бъдещ Закон за задълженията на държавата по отношение на българските граждани в чужбина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на външните работи е започнало подготовката на закон, който да определя консулската защита за българите, изпаднали в беда в друга държава, заяви ресорният министър Николай Младенов.

По време на специална пресконференция Младенов поясно, че законът ще определя и задълженията на държавата при такива случаи, предаде „Дневник".

Външното министерство предлага създаването на специален фонд за съдействие на българи в чужбина, да бъде изисквана задължителна застраховка „Помощ при пътуване", както и да се изработи доброволен регистър на пътуващите българи в чужбина.

Младенов коментира, че консулските услуги са оставени на заден план от години, добавяйки, че те са една от малкото преки връзки между външната политика и гражданите.

Заради това, както и порадили зачестилите през последните две години извънредни ситуации с българи в чужбина, като тези в Близкия изток, са накарали министерството да изготви проект за Закон за консулски услуги и консулско съдействие.

Младенов уточни, че целта на законът е да постанови какви са отговорностите на държавата при задържане на български граждани, какво съдействие ще има при установен трафик на хора, как се реагира при извънредни ситуации като терористични атаки, войни, отвличания, бедствия, както и при тежки заболявания или смърт на българин в друга държава.

Все още не е ясно какъв ще е размерът на фонда, като за него ще се водят преговори с финансовото министерство, затова се очаква да влезе в сила най-рано през 2014 г.

Външното министерство готви закон за защита на изпаднали в беда българи в чужбина

Външният министър добави, че за задължителната застраховка няма да се проверява на излизане от България, но тя ще бъде условие за предоставянето на помощ на хората.

Според него наличието на застраховка ще показва, че човек е поел и собствена отговорност и ако се наложи, държавата също ще му помогне.

Младенов заяви още, че, за да бъдат избегнати злоупотреби със средствата на фонда, се предвижда механизъм, който да следи случаите.

„Чрез законопроекта няма да се дава празен чек на всеки, който иска да пътува в чужбина и нарушава закона", категоричен бе външният министър.

Младенов е оптимист, че законът ще бъде приет до края на мандата на правителство на ГЕРБ, тъй като не очаква да има политическа съпротива.

От 25 януари проектът ще бъде представен за обществена консултация, като от министерството очакват мненията на всички заинтересувани страни.

#Николай Младенов #Министерство на външните работи #закон #българи #пътуване #застраховка #фонд #чужбина #помощ #беда #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"