ГЕРБ склонни да увеличат парите за майчинство за сметка на срока му

ГЕРБ склонни да увеличат парите за майчинство за сметка на срока му
Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова заяви, че ще бъде организирана широка обществена дискусия на майки и различни НПО. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ са склонни да увеличат парите за майчинство от 2014 г. за сметка на намаляване на срока му, заяви зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова.

Ангелова цитира думите на премиера Бойко Борисов в интервю за Дарик, добавяйки, че конкретните параметри ще бъдат ясни след обсъждания със самите майки.

„Склонни сме да увеличим парите за обезщетение и отглеждане на деца от една до две години от догодина, да разгледаме вариант, но това да стане за сметка на намаляване на срока на майчинството“, коментира Ангелова.

Зам.-председателят на социалната комисия заяви, че платеното майчинство в Европа е средно за период от 15 месеца, посочвайки, че и в България може да се върви към това, като например през първите осем месеца да се плаща 100% от месечната заплата, а през останалите минималната работна заплата.

Тя добави, че България е втора в Европа по срок на платено майчинство след Швеция, като средната продължителност на срока за майчинство в Европа била 14 седмици, а в България е две години.

„Ние тази година ще предизвикаме широка обществена дискусия, ще поканим всички неправителствени организации, свързани с този въпрос, всички сдружения на майките и след един широк обществен дебат сме склонни догодина да преразгледаме това обезщетение“, добави още депутатът от ГЕРБ.

#ГЕРБ #дискусии #майчинство #срок #Европа #България #Светлана Ангелова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »