Природозащитниците се разбраха с Борисов за АЕЦ „Белене“, но не и за Банско

Природозащитниците се разбраха с Борисов за АЕЦ „Белене“, но не и за Банско
За Банско за втори лифт ще сме противници, защото съм убеден, че там трябва да сложим втори лифт, заяви Бойко Борисов пред Комитета за зелени алтернативи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Природозащитниците се разбраха с премиера Бойко Борисов за АЕЦ „Белене“, но не и за разширяване на пистите в Банско.

„За Банско за втори лифт ще сме противници, защото съм убеден, че там трябва да сложим втори лифт“, заяви министър-председателят на среща с представители на Комитета за зелени алтернативи преди заседанието на Министерски съвет.

Бойко Борисов допълни, че от няколко дни разговаря с представители на природозащитниците, и отбеляза, че много от възгледите им съвпадали с тези на ГЕРБ.

„В лицето на зелените ние винаги сме имали партньори, независимо дали в определени моменти сме имали различни мнения по дадени въпроси, но като цяло имаме една и съща политика“, казва премиерът.

Борислав Сандов посочи, че позицията им съвпада с позицията на правителството, което се отказало от проекта за АЕЦ „Белене“.

Съпредседателят на „Зелените“ изложи част от аргументите им в подкрепа на позицията против новата ядрена централа, сред които местонахождението й в рискова сеизмична зона.

Борислав Сандов подчерта, че БАН си е променила позицията и дори Академията според него „извършва скрита репресия спрямо онези учени от БАН, които дръзват да се противопоставят на проекта в Белене“.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че хората от региона на Плевен, ако са преценили, че искат да гласуват с „да“ на референдума, нека да гласуват.

След като на 6 януари той призова всички членове и симпатизанти на ГЕРБ да гласуват с „не, не, не“, двама народни представители от ГЕРБ именно от плевенския регион - Христина Янчева и Ивелин Николов, обявиха, че все пак ще гласуват с „да“ на референдума.

„Мнението на министрите, на нас, е, че енергийната ефективност, електропреносната система, създаването и режимът, който има във ВЕИ, и най-вече това, че в България има региони с по 250-260 слънчеви дни в годината, вятър духа по Северна България колкото искате, за радост имаме и реки, а това че и толкова биомаса има, вече е допълнителен плюс“, коментира премиерът.

#Бойко Борисов #АЕЦ „Белене" #премиер на България #БАН #Банско #писти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"