Служителката на МО, ходила до остров Бали, е била в конфликт на интереси, потвърди съдът

Служителката на МО, ходила до остров Бали, е била в конфликт на интереси, потвърди съдът
Екскурзията на Хени Шиякова до остров Бали била подарък от „Берета трейдинг“, чиито складове за боеприпаси край Петолъчката се взривиха на 5 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служителката на Министерството на отбраната Хени Шиякова е била в конфликт на интереси, когато е пътувала до остров Бали за екзотична екскурзия на разноските на фирма „Берета трейдинг“.

Решението по случая на Комисията за конфликт на интереси беше потвърдено от Административния съд в София, съобщиха от там.

Хени Шиякова едновременно е контролирала дейността на „Берета трейдинг“, която се занимава с утилизация на боеприпаси, и е приела ваучер за туристическо пътуване „Бали и Сингапур или по избор“.

Въпросната фирма е печелила обществени поръчки за утилизация на боеприпаси, включително от складовете в Челопечене, които се взривиха през 2008 г.

Едно от местата, на които фирмата е извършвала утилизацията, беше складът в село Лозенец, край пътен възел „Петолъчката“, който се взриви в началото на юни 2012 г. и уби трима работници.

През 2011 г. срещу експертката от Военното министерство Хени Шиякова бе образувано досъдебно производство от Софийска военноокръжна прокуратура.

Разследванията срещу нея са започнали през 2010 г. по сигнал за съмнение в конфликт на интереси, по който бе сезирана и съответната комисия.

Предмет на разследванията са съмнения в законността на действията на Хени Шиякова през 2009 г. във връзка с договор с „Берета трейдинг“ от 2008 г. и нямат отношение към настоящите договори за утилизация с „Берета трейдинг“ от 2011 г. и 2012 г., отбелязаха от МО.

Служителката е била водещ експерт по подготовката и провеждането на процедурата, при която Министерството на отбраната е възложило на „Берета трейдинг“ да обезврежда снаряди, като в задълженията й влизал и последващият контрол върху дейността на фирмата.

Договорът на стойност 3,5 млн. лв. в полза на „Берета трейдинг“ и още една друга фирма е бил сключен в края на 2008 г.

Няколко месеца по-късно чиновничката от МО е получила „награда“ - ваучер за екскурзия до остров Бали на стойност 6765 лева.

Решението на Комисията за конфликт на интереси беше обжалвано от служителката пред Административния съд, който потвърди, че тя е била в конфликт на интереси.

#Бали #„Берета Трейдинг“ #утилизация #екскурзия #Хени Шиякова #МО #Министерство на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"