Родители протестират пред парламента срещу задължителното образование за 4-годишните

Родители протестират пред парламента срещу задължителното образование за 4-годишните
Около 20 родители протестират пред Народното събрание с малките си деца срещу задължителното образование за 4-годишните. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Около 20 родители протестират пред Народното събрание с малките си деца срещу задължителното образование за 4-годишните.

Спорният текст е залегнал в проектозакона за предучилищното и училищното образование, който се гледа на второ четене в пленарна зала.

„Този закон изключително грубо потъпква права и свободи на гражданите на Република България, отнема ни правото да бъдем самостоятелни родители, да определяме и решаваме кое е най-доброто за нашите деца“, заяви пред БГНЕС Орлин Райков, баща на 4 деца.

Той е изпратил писмо до министъра на образованието с предложение за въвеждане на „домашно образование“, но не е получил задоволителен отговор от него.

Родителите са недоволни, защото според тях законопроектът се представя като резултат от дискусии и обсъждания, без да е такъв.

„Аз имам документи за това, че сме представили алтернативни позиции на Министерството на образованието, младежта и науката и на Огнян Стоичков, председател на образователната комисия в парламента, но нашият глас не бе чут“, посочи още Орлин Райков.

Николай Дренчев от Националната мрежа на родителите настоя семействата да имат право на избор. Те изразяват категорично несъгласие децата им от малки да бъдат поети от тази система, която „доказа своята несъстоятелност и която оглупява и индоктринира“ децата.

#Народно събрание #задължително образование #Министерство на образованието #Сергей Игнатов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"