Тотю Младенов: Ситуацията във ВМЗ е тежка не от вчера, а от години

Тотю Младенов: Ситуацията във ВМЗ е тежка не от вчера, а от години
Синдикатите приеха безспорно, че още от днес трябва да започне оздравителен план на ВМЗ - Сопот, подчерта Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бизнесът да посочи от какви кадри има нужда, за да се финансира преквалификацията на работниците от ВМЗ – Сопот, които ще напуснат предприятието в процеса на оздравяването му, призова социалният министър Тотю Младенов.

„Синдикатите приеха безспорно, че още от днес трябва да започне оздравителен план на ВМЗ - Сопот“, подчерта Младенов в ефира на бТВ, като напомни, че ситуацията в оръжейните заводи е тежка от години, а не от вчера.

Министърът информира, че Бюрата по труда, кметовете и областната управа на Пловдив се събират на среща в 13:00 часа в сряда, за да очертаят стратегията за осигуряване на нова работа на оръжейниците, които трябва да бъдат съкратени.

Въпреки че в плана за приватизация се залагаше на запазване на всички работни места, процедурата се провали след отказа на единствения кандидат-купувач на ВМЗ – Сопот, „Емко“ ЕООД, да внесе необходимия депозит. Социалните ангажименти се оказаха разколебаващи за потенциалния инвеститор, който поиска съкращаването на близо 2000 души от предприятието и разтрогване на Колективния трудов договор.

„Бизнесът да посочи от какви кадри има нужда, за да може ние да ги субсидираме. Това сме го правили и на други места със синдикатите и бизнеса. Ще дадем възможност на работодателите да си изберат“, обясни Тотю Младенов.

„Между 9 и 12 месеца е заетостта по програмите на Социалното министерство. Както миналата година помогнахме на 110 000 души да си намерят работа по оперативните програми, тази година целта е да помогнем на 130 000“, похвали се министърът.

Запитан, какво би направил, ако беше синдикалист във ВМЗ-Сопот, социалният министър отсече, че би направил всичко за спасяването и оздравяването на предприятието чрез диалог.

В понеделник се гледа делото за несъстоятелност на един от кредиторите на ВМЗ-Сопот, искащ фалит, който по думите на Тотю Младенов трябва да се предотврати.

„Повече от 10 години се замитат проблемите и някой трябва да ги реши. Много разчитам, че началото ще е на днешната среща с бизнеса и кметовете – ние им даваме много пари за програми за заетост. Те също трябва да се ангажират“, каза Тотю Младенов.

След срещите с управителя на ВМЗ – Сопот, в сряда ще бъде ясна квалификацията на всеки служител, а най-късно до 3 седмици трябва да има пълна яснота за бъдещето на предприятието, обеща социалният министър.

#ВМЗ - Сопот #Тотю Младенов #министър на труда #съкращения #бизнес #приватизация #„Емко" ЕООД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"