Дянков: Реформата след изборите е честна

Дянков: Реформата след изборите е честна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокарването на пенсионната реформа след изборите, въпреки че преди това е обещано на хората тя да бъде отложена с години, е честно, смята министърът на финансите Симеон Дянков.

Реформата е идентична с първоначалното предложение на кабинета, което миналата година е било отхвърлено заради „огъването" на някои от министрите, заяви Дянков в събота в предаването „Годината” на „Дарик радио”.

Министърът каза още, че големите реформи в здравеопазването ще бъдат направени през следващия мандат. 

„Планът, който се прие, и всъщност сега мина на трето четене в парламента, е идентичен с плана, който се предложи през март 2010 г. Тогава обаче се огънахме пред синдикатите”, коментира той.

„В рамките на тристранния съвет вървяха добре преговорите, след което синдикатите излязоха от тристранния съвет и тогава и успяха да убедят част от правителството. Сега се върнахме на първоначалния вариант. Защо? Защото времето доказва, че това е начинът да стабилизираме пенсионната система", подчерта финансовият министър.

Към Симеон Дянков беше отправен въпрос дали е честно спрямо хората, на които им предстои да се пенсионират, да се каже, че пенсионната реформа ще е след години, а като минат изборите, когато вече са гласували, мнението да се промени.

„Има и политически, и икономически цикъл, в случая те съвпаднаха, в смисъл, че винаги се казва и това се показва и с анализ, че най-големите реформи се правят в самото начало на мандата на едно правителство: идваш, хората току-що са ти гласували доверие, правиш големите реформи. Или в средата на мандата, като току-що си спечелил президентски или местни избори. От тази гледна точка смятам, че е честно", беше неговият договор.

Дянков беше категоричен, че страната ни ще постави условие на Европа за подписване на пакта за финансова стабилност на ЕС.

По думите му България няма да налага вето, защото това не е „европейско поведение".

Условието на страната ни е финансово стабилните държави да получат намаление на процента на съфинансиране по европейските средства от 20 на 10 на сто.

То вече е поставено чрез писмо до Жозе Мануел Барозу и ще бъде обсъдено с канцлера на Германия Ангела Меркел през януари, уточни Дянков.

За държави като България, които водят добра фискална политика, е редно Европейската комисия също да направи отстъпки относно процента съфинансиране за европейските проекти – от 20 на сто до 10 процента, каза още вицепремиерът.

„Ние водим двата дебата едновременно точно с хората, които имат най-голям интерес да се случи този пакт за стабилност и по този начин дипломатически се разбира, че България е голям привърженик –  така или иначе между другото - на пакта за финансова стабилност, защото ние сме едни от първите държави, които тръгнаха по този път, но двете дискусии се водят по едно и също време в едни и същи срещи", допълни Дянков.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #пенсионна реформа #ЕС #Парламент #синдикати #Тристранния съвет #избори #Европа #Жозе Мануел Барозу #Германия #Ангела Меркел #канцлер #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"