Караджова се определи като „един от най-добрите екоминистри в последните 20 г.“

Караджова се определи като „един от най-добрите екоминистри в последните 20 г.“
Минимизирала съм строителството по цялото Черноморие. Това – да се застрои всичко по Черноморието, няма да го допусна, увери Нона Караджова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Екоминистърът Нона Караджова се самоопредели като „един от най-добрите министри на екологията в последните 20 г.“ и обяви, че докато заема поста, няма да позволи „безумно строителство“.

В интервю за БНТ тя изрази разбиране към протестите на младите хора срещу застрояването на Черноморието, но ги определи като „твърде закъснели“.

„Много малко проекти се одобриха през последните години. Огромното строителство, безумията с огромните комплекси от по 10 етажа по плажовете, това беше един 10-годишен период на безумно строителство“, каза Нона Караджова.

Министърът увери, че се е запознала „отлично и лично“ с доклада на Междуведомствената комисия по случая с продадените на частен инвеститор 29 дка дюни край Несебър.

„Действително констатациите на доклада са за допуснати неправомерни действия по отношение на екологичните оценки на директора на РИОСВ, но от 2007 г.“, обясни отново Нона Караджова, защитавайки настоящия директор Бойчо Георгиев и хвърляйки вината за строителството върху предшественика му Симеон Симеонов.

Тя посочи, че Териториалният устройствен план (ТУП) на Несебър, влязъл в сила през 1997 г. или 1998 г., допускал курортно строителство след извършена екологична оценка на няколко места.

„Върнала съм екологичните оценки на 6 ОУП, които изготвиха за година и половина 6 знакови черноморски общини - Царево, Несебър, Поморие, Созопол, Шабла, Балчик, и които предвиждаха безумно строителство. През август 2009 г. наложих няколко забрани за строежи на възлови места по морето - това са Камчийски пясъци, Калиакра, Емона“, изброи Нона Караджова.

По думите й съгласно ТУП на Несебър на Иракли има няколко места, на които е допустимо курортно строителство, защото територията е урбанизирана, независимо от засилените проверки през последните дни.

„Независимо от това директорът на РИОСВ - Бургас, установява да се проведат две екологични процедури. Процедурата започва 2010 г. и приключва август 2011 г. с обществено обсъждане на място и няма възражения, издадено е положително решение, срещу това също няма възражения. Няма нищо скрито-покрито“, заяви отново Нона Караджова и добави, че екологичната оценка е проведена и е влязла в сила напълно законно.

Според екоминистъра нарушенията в Несебър са на инвеститора, който е започнал по-мащабно строителство от позволеното в решенията за екологичните оценки, на главния архитект, който е издал разрешение за строеж в по-големи рамки, както и на независимия оценил на строежите, който си е затворил очите за отклонението.

„Минимизирала съм строителството по цялото Черноморие. Това – да се застрои всичко по Черноморието, няма да го допусна“, каза Нона Караджова.

#Нона Караджова #министър на околната среда #Несебър #Дюни #Иракли #ОУП #РИОСВ #Бойчо Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"