Сърбия може и да пусне Косово в ООН

Сърбия може и да пусне Косово в ООН
Можем да се съгласим на всичко. Търсим всеобхватно решение, но за да бъде постигнато нещо, трябва да бъде и дадено, каза премиерът Ивица Дачич по отношение на Косово. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия за първи път показа признаци, че може и да пусне Косово в Организацията на обединените нации (ООН).

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Белград търси „всеобхватно решение“ с бившата си южна провинция, което може да включва и разговори за място на Косово в световната организация, предадоха АФП и БГНЕС.

Откакто Косово едностранно обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., новата държава беше призната от над 90 държави, включително САЩ и 22 членки на ЕС.

Прищина винаги е подчертавала, че една от големите им цели е пълноправно членство в ООН. Разчитайки на подкрепата на Русия, която блокира това с правото си на вето в Съвета за сигурност, Белград досега винаги е твърдял, че няма да допусне Косово в ООН.

Ивица Дачич обаче за първи път даде знак, че позицията на Сърбия може да се промени.

„Можем да се съгласим на всичко. Търсим всеобхватно решение, но за да бъде постигнато то, нещо трябва да бъде и дадено“, казал пред репортери сръбският премиер.

В четвъртък в Брюксел е поредният кръг от преговорите между Белград и Прищина в Брюксел с посредничеството на ЕС.

В неделя след 12-часови дебати сръбският парламент прие резолюция, с която поиска широка автономия за сръбското малцинство в Косово. В замяна Белград е готов да признае най-накрая юрисдикцията на Прищина върху цялата територия на Косово, включително населените предимно със сърби северни райони на областта.

Нормализирането на отношенията Белград-Прищина е ключово изискване към Сърбия за евентуалното й приемане за член на ЕС.

„Косово ни оказва натиск посредством ЕС и ние няма да ги допуснем в ООН. И какво, така години ще си правим напук?“, коментира Ивица Дачич.

Пак в неделя именно премиерът подчерта, че суверенитетът на Сърбия над Косово вече не съществува. Все пак Белград все така не признава Косово за независима и самостоятелна държава.

#Косово #ООН #Ивица Дачич #премиер на Сърбия #ЕС #Белград #Прищина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници