21 области оцветени в жълто заради силен вятър

21 области оцветени в жълто заради силен вятър
София е една от 21 области, за които в сряда е в сила жълт код заради силен вятър. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

21 области в почти цяла България са оцветени в жълто заради силен вятър на 16 януари, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Това са областите София град, Враца, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив.

В районите от областите, разположени северно от планините, ще духа фьонов вятър с пулсации 20-24 м/сек.

В по-голямата част от страната ще духа умерен, временно и силен южен вятър и температурите ще са по-високи от обичайните за сезона.

Почти тихо и мъгливо ще остане в западните райони на Дунавската равнина и там дневните температури ще са близки до нулата.

Преди обяд облачността ще бъде предимно значителна и на места ще има превалявания от дъжд, над 1200 метра – от сняг. По-значителни валежи ще има в Рило-Родопската област, като там не е изключено и да прегърми.

Температурите ще са в широки граници – минималните от минус 1° в северозападните райони до 8°-9° на места в Източна България и северно от планините. Максималните температури ще бъдат от 1°-2° в северозападните райони до 15°-16° в местата с вятър.

Времето е потенциално опасно, предупреждават синоптиците. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни.

#НИМХ #БАН #прогноза за времето #вятър #жълт код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници