Започват оздравителна програма и нови правила за приватизацията на ВМЗ - Сопот

Започват оздравителна програма и нови правила за приватизацията на  ВМЗ - Сопот
Икономическият министър Делян Добрев заяви, че вариант за ВМЗ е приватизация с критерии, избрани от Надзорния съвет на Агенция по приватизация, където участват всички парламентарно представени партии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От сряда започва оздравителен план за ВМЗ - Сопот, като за целта заводът ще бъде изваден от списъка на предприятията, които се приватизират само от стратегически инвеститори.

По-рано във вторник процедурата по приватизация на ВМЗСопот беше прекратена, след като единственият кандидат за покупката на заводите – „Емко“ ЕООД, внесе обвързващата оферта за завода, но не е и нужния депозит.

Часове по-късно се разбра, че в Пловдивския окръжен съд вече е образувано търговско дело за несъстоятелност на ВМЗСопот, поискано от кредитора „Механичен завод – Девин“ АД.

Решението за оздравителния план е било взето на срещата между икономическия министър Делян Добрев, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, изпълнителния директор на ВМЗ -Сопот Иван Стоенчев, както и представители на синдикатите, предаде „Дневник".

Председателят на КНСБ във ВМЗ - Сопот Иванка Иванова заяви, че част от дължимитe възнаграждения на служителите трябва да бъдат изплатени до края на седмицата.

Все още обаче не е ясно дали ще има съктратени работници. Изпълнителният директор на завода Иван Стоенчев се е ангажирал до сряда на обяд да предостави икономически анализ на синдикатите.

„Синдикатите във ВМЗ - Сопот разбират, че нямаме много опции. На 21-ви има дело за несъстоятелност на дружеството", обясни Добрев.

Според него има три варианта за бъдещето на Вазовските заводи. Първият и най-лош за хората е несъстоятелност, като това било и неприемливо решение.

Възможност била за изготвяне на нова стратегия за приватизация от Народното събрание, която ще се прави поне година.

Третият вариант за ВМЗ е приватизация с критерии, избрани от Надзорния съвет на Агенция по приватизация, където участват всички парламентарно представени партии, като Добрев добави, че в този случай нова процедура за приватизация може за започне дори след месец.

По-рано във вторник Борисов заяви, че колективният трудов договор на работниците във ВМЗ пречи заводът да бъде продаден.

Той добави, че е наредил на икономическия министър Делян Добрв и на социалния министър Тотю Младенов да осигурят заетост на 700-800 от работниците по програма на социалното министерство.

Той посочи, че военните заводи, които са частни, работят с 600-700 служители, докато във ВМЗ работели 3200.

„Иначе приблизително 100 хил. лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", коментира Борисов.

„На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", добави премиерът.

#ВМЗ - Сопот #работници #заплати #приватизация #„Емко" ЕООД #Емилиян Гебрев #Колективен трудов договор. Делян Добрев #министър на икономиката #съкращаване #продажба #Бойко Борисов #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »