МОСВ отказа да обяви Иракли за защитена територия

МОСВ отказа да обяви Иракли за защитена територия
Хиляди протестиращи окупираха парламента, за да защитят природата на Иракли, 14 януари 2013 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Местността Иракли – Емона няма да бъде защитена територия, реши Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В екоминистерството беше изпратен въпрос защо след старта на процедура за обявяване на Иракли за защитена територияпр през 2006 г., тя не е приключила до момента.

Според експертите такова рашение би било „нецелесъобразно" и „безсмислено", предаде „Медиапул".

От МОСВ смятат, че плажът на Иракли попада в друг вид защита – зонирана, като разликата била, че в защитената територия строителството е абсолютно забранено, а в защитената зона то може да се разреши, както се случва към момента.

Според екоескпертите процедурата за обявяване на защитена местност Емине–Иракли е стартирала преди обособяването на мрежата от НАТУРА 2000 в България и „към тогавашния момент не е било възможно и прилагането на механизмите за защита на защитените зони, определени със Закона за биологичното разнообразие".

Според МОСВ местността Емине–Иракли попада на територията на две защитени зони - зона „Емине–Иракли" по Директивата за природните местообитения, и зона „Емине" по Директивата за птиците.

От там смятат, че двете директиви дават достатъчна раганция за опазването на природните местообитания и местообитания на видове на територията, което обезсмисляло обявяването на защитената местност и последващо процедиране по реда на Закона за защитените територии (ЗЗТ).

Шефът на дирекция „НАТУРА 2000" в МОСВ Николай Недялков обясни, че разликата била, че евентуална забрана по ЗЗТ, каквато вече веднъж е налагал бившият екоминистър Джевдет Чакъров през 2006 г., би обхванала абсолютно цялата територия, позната като Иракли–Емине, и не би допуснала строителство в отделни зони.

В понеделник ресорният министър Нона Караджова и строителят „Емона 2000" заявиха, че парцелът, върху който се строи, не е включен в забранените за строителство зони., които са определени със заповед на екоминистъра от 2009 г. по Закона за биологичното разнообразие.

През 2006 г. когато стартира процедурата по ЗЗТ и министър Чакъров налага забрана за каквито и да било дейности на тази територия, след което инвеститорът :Емона 2000" обжалва решението пред ВАС.

На 20 март 2007 г. тричленен състав на ВАС отхвърля на първа инстанция жалбата на управителя на „Емона 2000" Добрин Иванов.

Съгласно разпоредбата на чл. 45, ал. 1 от Закона за защитените територии, когато съществува опасност от унищожаване или увреждане на територии, предложени за обявяване за защитени, министърът на околната среда и водите може със заповед да забрани или ограничи ползването и строителството в тях за срок до две години, с изключение на обектите, предоставени за отбраната и въоръжените сили.

Седем години след старта на процедурата от МОСВ не са известили екорганизациите, по чиято инициатива е стартирана процедурата - Българска Фондация Биоразнообразие, СНЦ „Зелени Балкани" и Сдружение за дива природа „Балкани", че процедурата е прекратена.

#МОСВ #Министерство на околната среда и водите #зони #защитена територия #Иракли #Николай Недялков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"