Архитектът на Несебър и консултантът на проекта отнасят солени глоби заради Иракли

A A+ A++ A

Две санкции ще бъдат наложени на главния архитект на Община Несебър Валентин Димов за нарушенията в Иракли, съобщиха от регионалното министерство.

При строителството на ваканционния комплекс в Иракли не са констатирани отклонения от одобрените проекти, но те са били одобрени в несъответствие с условията на Решението за оценка въздействието върху околната среда (ОВОС).

Строежът на Иракли беше спрян от служители на ДНСК с нареждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Причината е липсата на документ за сключен договор за извозване на строителни отпадъци, което е задължително условие по ОВОС.

Заради това и строежът се явява в притиворечие с ОВОС, което е причина за спиране на строежа по Закона за устройство на територията.

Срещу лицензирания консултант ще бъде образувано административно-наказателно производство заради нарушенията, допуснати при изготвяне на доклада за оценка на съответствието на инвестиционния проект с изискванията към строежите (ОСИП).

Глоба от 50 000 лева ще бъде наложена на консултанта, а на главния архитект – две по 5000 лева.

По-рано в понеделник управителят на фирма „Емона 2000“ ЕООД инж. Добрин Иванов съобщи в писмо, че в момента в местността Кладери в землището на село Емона се изгражда ваканционен комплекс.

След разпореждане на регионалния министър Лиляна Павлова в понеделник служители на ДНСК извършиха проверка по документи и на място в Иракли, където се строят 14 къщи и 3 склада, вместо 12 еднофамилни къщи, плажен бар и басейн.

В единия от имотите са изградени 14 бр. къщи, ресторант, спа център, открит басейн и рецепция, вместо 8 еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар, както е в Решението по ОВОС.

За установените законови нарушения са съставени два Констативни акта за спиране на строежа.

В срок от 7 дни могат да бъдат обжалвани, след което ще бъдат издадени заповеди спиране на всички строителни работи на двата обекта.

Плажът който граничи с местността Кладери се нарича плаж „Река Вая“. На юг плажът „Река Вая“ граничи със самата река Вая. От южната страна на реката, по посока нос Емине, се намира плаж „Иракли“.

В южната част от плажа „Иракли“ започва Защитена територия, която се намира на повече от 3 км от местността Кладери.

В това време в София и още други градове в страната се проведоха масови протести в защита на Иракли.

#ОВОС #Несебър #архитект #глоби #Иракли #Валентин Димов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"