„Емко“ предлага цена 1 лв. за ВМЗ, твърдят синдикатите

„Емко“ предлага цена 1 лв. за ВМЗ, твърдят синдикатите
Единственият кандидат-купувач на ВМЗ – Сопот, „Емко“ ЕООД предлага цена от 1 лв. за предприятието, твърдят синдикатите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единственият кандидат-купувач на ВМЗ – Сопот, „Емко“ ЕООД предлага цена от 1 лв. за предприятието, твърдят синдикатите.

Затова КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват за спешна среща с Делян Добрев за най-безболезнено излизане от кризисната ситуация, съобщиха от КНСБ.

Процедурата по приватизацията на ВМЗ – Сопот, беше прекратена в понеделник, след като единственият кандидат-купувач – „Емко“ ЕООД, не внесе необходимия депозит от 3 млн. лв.

Изпълнителният директор на дружеството Емилиян Гебрев поиска от представителите на синдикатите да дадат съгласие за шоково съкращение на персонал, като във ВМЗ от 3200 работещи в момента да останат на работа само 1200 оръжейници.

Предложено е на представителите на синдикатите да отпадне от Колективния трудов договор разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Стана ясно, че основната пречка пред „Емко" ЕООД“ не са 2 млн. лв. задължения на ВМЗ, а социалните ангажименти към работниците, които трябва да поеме за срок от 3 г.

Във вторник сутринта министърът на икономиката Делян Добрев потвърди, че за приватизацията на ВМЗ – Сопот, са необходими „структурни реформи“, които включват съкращения на работници.

Според синдикатите Колективният трудов договор не бил пречка за сделката, защото според него синдикална защита от уволнение имат членовете на синдикалните ръководства в дружеството.

Разписаните ангажименти на работодатели и синдикати при обстоятелства, които налагат масови уволнения, са съгласно Кодекса на труда, посочват още от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Напрежението сред работниците във ВМЗ след изявлението на енергийния министър Делян Добрев за шокови съкращения в завода ескалира.

„Работа и пари! Идваме в София!“ скандираха работниците, които се събраха в понеделник пред управлението на оръжейницата.

Димитър Атанасов от КТ „Подкрепа“ във ВМЗ заяви, че едва удържат хората да не започнат блокажи на пътища.

#ВМЗ – Сопот #„Емко" ЕООД #КНСБ #КТ „Подкрепа" #Делян Добрев #министър на икономиката #съкращения #Кодекс на труда #колективен трудов договор #КТД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »