Край на жп стачката

Край на жп стачката
Приемането на колективния трудов договор практически означава край на стачката. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Колективният договор за БДЖ ще бъде подписан, което практически означава край на стачката.

Това съобщиха от пресцентъра на Българските държавни железници.

След продължителни преговори между ръководството на „БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и представители на синдикатите, както и след обсъждане и приемане на всички спорни за двете страни въпроси, бе взето общо решение за подписване на колективен трудов договор (КТД).

Това означава практически край на стачката, която продължи 23 дни, от 24 ноември до сега.

Стачните комитети в Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) взеха решение за прекратяване на стачката от днес, въпреки че няма подписано стачно споразумение и колективен трудов договор, съобщи вчера председателят на железничарския синдикат на КНСБ Петър Бунев.

„Те не виждат смисъл повече да се стачкуват при положение, че не може да се постигне нищо или ако се постигне, да бъде по-лошо от преди. Ако ръководството на НКЖИ тръгне да намалява доходите, ще започнем процедура за нова стачка", добави Бунев.

Той обясни, че по-рано в събота синдикатите са напуснали преговорите по новия колективен трудов договор за работещите в НКЖИ, тъй като не са били съгласни с предложението на ръководството на дружеството за съкращенията.

От БДЖ съобщиха, че в петък от 244 влака, които е трябвало да се движат по времето на стачката, спрени са били 35.

Според синдикатите спрените влакове са били 60. Двете страни и вчера имаха различни гледни точки за това колко души са стачкували.

Според БДЖ са стачкували около 20 железничари, а според синдикатите – стотина.

#стачка #БДЖ #железничари #синдикати #НКЖИ #Национална компания „Железопътна инфраструктура" #КНСБ #Петър Бунев #съкращения #КТД #Колективния трудов договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »