Съветници от ДПС в Кърджали спасиха лидера си от оставка с бойкот на заседание

Съветници от ДПС в Кърджали спасиха лидера си от оставка с бойкот на заседание
Общинските съветници от ДПС в Кърджали не се явиха на извънредната сесия, на която трябваше да бъде гласувано отстраняването на Раиф Мустафа от поста му на общински председател. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общинските съветници от ДПС в Кърджали не се явиха на извънредната сесия, на която трябваше да бъде гласувано отстраняването на Раиф Мустафа от поста му на общински председател.

Оставката на Раиф Мустафа бе поискана от опозицията в местния парламент, която за пръв път се обедини, предаде БГНЕС.

БСП и ГЕРБ организираха подписка и с писмени предложения и последвали декларации нееднократно изразяваха категоричното си несъгласие Раиф Мустафа да оглавява Общинския съвет.

Главната причина, отключила действията на опозицията, е в скандала около почетното звание на генерал Васил Делов, който така и не го получи посмъртно.

Заради несъгласията БСП и ГЕРБ бойкотираха сесиите. Във вторник обаче съветниците от ДПС бойкотираха извънредното заседание и не се явиха в залата.

На заседанието присъстваха едва 18 души - 15 от опозицията, нароченият за отстраняване Раиф Мустафа, кметът Хасан Азис и председателят на групата съветници от ДПС Расим Муса.

Председателят обяви от трибуната, че поради липса на кворум сесията с единствена точка в дневния ред не може да се състои.

Вместо съветниците на местната управляваща партия да се явят в залата, общинското ръководство на ДПС разпространи становище, в което подчертава, че движението няма да позволи използването на дейността на местния законодателен орган за предизборни цели от страна на БСП и ГЕРБ.

В становището на ДПС опозицията е обект на обвинения заради демонстративното си отсъствие от редовните сесии, а „различното“ й поведение било „лишено от разумни доводи“.

Очаквано съветниците от ДПС и партийният им апарат застават категорично зад Раиф Мустафа и определят атаките към него и исканията за оставката му като безпочвени и с характер на предизборен пиар.

Липсата на диалогичност, отказът на Мустафа от търсенето на компромисни решения водят до противопоставяне и разединение не само на политическа основа, но и на етническа, твърдят от опозицията.

„Ние не целим саморазправа с Раиф Мустафа, целта ни е по-голяма. Ние искаме нов стил, нова атмосфера в управлението, докато Мустафа демонстрира непукизъм и ни внушава, че сме безполезни. Но ние винаги можем да се радикализираме, да лишим ДПС от подкрепа за важни решения“, посочи лидерът на социалистите Милко Багдасаров.

„Днешното поведение на ДПС е демонстрация на сила – същата, каквато съветниците показаха при гласуването на почетното звание за освободителя на Кърджали генерал Делов. Хората на Ахмед Доган не се съобразяват с гражданите. Лидерите на ДПС се уплашиха от искането за таен вот за оставката на Раиф Мустафа и заради това не допуснаха съветниците до участие в сесията“, подчерта общинският председател на ГЕРБ Илия Илиев.

#ДПС #Кърджали #ген. Васил Делов #почетно гражданство #оставка #Хасан Азис #кмет на Кърджали #Расим Муса #БСП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"