Добрев: Проблемът вече е дали изобщо ще има заплати във ВМЗ

Добрев: Проблемът вече е дали изобщо ще има заплати във ВМЗ
След вчерашния провал на приватизацията нещата станаха много по-трудни. Заплатите на работниците във ВМЗ – Сопот, са темата, по която ще хвърлим най-много усилия, увери Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проблемът с ВМЗ – Сопот, е дали изобщо ще има заплати за работниците, а не как ще бъдат изплатени те, коментира министърът на икономиката Делян Добрев.

„След вчерашния провал на приватизацията нещата станаха много по-трудни. Заплатите на работниците във ВМЗ - Сопот, са темата, по която ще хвърлим най-много усилия“, увери министърът в ефира на Нова телевизия.

Процедурата по приватизация на ВМЗ – Сопот, беше прекратена в понеделник, след като единственият кандидат за покупката на заводите – „Емко“ ЕООД, внесе обвързващата оферта за завода, но не и необходимия депозит от 3 млн. лв.

Мотив за отказа на инвеститора бяха социалните ангажименти, които трябваше да поеме към работниците.

„Ако вчера говорехме как ще изплатим заплатите, днес можем да говорим ще има ли заплати, или не, защото без инвеститор е много по-трудно“, добави Делян Добрев и обясни, че през последните 15 години дружеството непрекъснато е трупало задължения, които дават основание на кредиторите да поискат несъстоятелност.

Според него са необходими спешни реформи, които да гарантират целостта на завода. Министърът подчерта, че със сигурност трябва да се пристъпи към структурни реформи, защото дружеството не може да съществува с този брой на работещите. Той обеща да обсъди със синдикатите възможността освобождаваните да бъдат наемани в програмите за заетост на Министерството на труда и социалната политика.

По-рано Емилиян Гебрев, изпълнителен директор на единствения кандидат-купувач - фирма „Емко“ ЕООД, поиска да се срещне поотделно с представителите на синдикатите в дружеството. Бяха проведени срещи със синдикалния актив на КНСБ и със синдикалния актив на КТ „Подкрепа“.

На тези срещи Емилиян Гебрев поиска от представителите на синдикатите да дадат съгласие за шоково съкращение на персонал, като във ВМЗ от 3200 работещи в момента да останат на работа само 1200 оръжейници.

Предложено е на представителите на синдикатите да отпадне от Колективния трудов договор разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Във вторник Делян Добрев също подчерта, че преструктурирането трябва да се извърши, за да бъде спасено дружеството от несъстоятелност.

Той обясни, че гласуването на нова стратегия от Народното събрание би отнело 9 месеца, а няма време.

Според него, е необходимо ВМЗ - Сопот, да се извади от стратегическия списък и да се стартира нова процедура за приватизация.

„Основната причина за оттегляне на инвеститора е, че според Колективния трудов договор той трябва да получи съгласието на синдикатите за освобождаване на дори и един служител. Формалната причина за отстраняването на неговата оферта е липсата на депозит“, обясни Делян Добрев.

Той призова кредиторите да не пристъпват към процедура по несъстоятелност и обеща правителството да направи всичко, за да оздрави предприятието.

„Единствено приватизацията решава дългосрочно проблема“, категоричен е обаче Делян Добрев.

Разпродаването на активите на предприятието със сигурност няма да доведе до приходи, които да покрият всички задължения, а заплатите за работещите не са първи в списъка за покриване на задължения и е много вероятно те да не ги получат, обясни министърът.

Той бе категоричен, че не може ВМЗ - Сопот, да се влее в „Терем“, защото печалбата на „Терем“ не е достатъчна, за да спаси ВМЗ.

#заплати #приватизация #колективен трудов договор #Емилиян Гебрев #КТ „Подкрепа" #КНСБ #„Емко" ЕООД #министър на икономиката #Делян Добрев #ВМЗ – Сопот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"