Евродепутат от ДПС се усъмни в демократичното провеждане на изборите в България

Евродепутат от ДПС се усъмни в демократичното провеждане на изборите в България
Има опасност от манипулиране и фалшифициране на вота на предстоящите парламентарни избори в България, предупреди Метин Казак в Европейския парламент. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има опасност от манипулиране и фалшифициране на вота на предстоящите парламентарни избори в България, предупреди Метин Казак в Европейския парламент.

В първата за 2013 г. Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург българският евродепутат Метин Казак от АЛДЕ-ДПС постави на вниманието на парламента въпроса за обсъжданите промени в Изборния кодекс от 41-вото Народно събрание на Република България.

В изказването си Метин Казак посочи, че за първи път след 23 години преход в България се поставя под съмнение прозрачното, демократично и плуралистично провеждане на избори.

Той алармира, че са на път да бъдат приети промени в Изборния кодекс „на тъмно“.

„С тях се увеличава срокът на противоконституционния принцип на уседналост от 6 на 12 месеца за кандидатите, което е дискриминационно“, посочи още българският евродепутат.

Според него в правилата за провеждане на изборите е залегнала неизбежната опасност от манипулиране и фалшифициране на вота на ниво избирателни комисии след приключване на изборния ден, защото е поставен под съмнение паритетът в Ръководните органи на Секционните избирателни комисии на представители на опозицията.

Според българския евродепутат Кодексът не спазва основни препоръки със задължителен характер на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Той подчерта, че и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) също е взела под специално наблюдение измененията в Изборния кодекс и неслучайно е отложила края на постмониторинговия механизъм за България.

В заключение Метин Казак заяви, че това поведение на управляващите е неприемливо и възмутително и с него се подкопава демократичното развитие на страната, което е сериозна заплаха за европейското й бъдеще.

#Метин Казак #ЕП #Страсбург #парламентарни избори #Изборен кодекс #ОССЕ #ПАСЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »