„Емона 2000": Не строим на Иракли!

„Емона 2000": Не строим на Иракли!
Фирма „Емона 2000" ЕООД изгражда ваканционен комплекс в местността „Кладери", а не на плажа на Иракли, заявява управителят на компанията инж. Добрин Иванов в писмо до медиите. Снимка: STOPATOM
A A+ A++ A

Фирма „Емона 2000" ЕООД изгражда ваканционен комплекс в местността „Кладери", а не на плажа на Иракли, заявява управителят на компанията инж. Добрин Иванов в писмо до медиите.

Плажът, който граничи с местност „Кладери", се нарича плаж „Река Вая". На юг плаж „Река Вая" граничи със самата река Вая. От Южната страна на реката, по посока нос Емине, се намира плаж „Иракли". В южната част от плаж „Иракли" започва Защитена територия, която се намира на повече от 3 км от местност „Кладери", обяснява управителят на строителната фирма.

„От 2011 г. стопанисваме плаж „Река Вая". Плажът беше единственият, които през 2012 г. е без нито едно констатирано нарушение и е с изпълнени и покрити абсолютно всички изисквания на законите и наредбите. За поддържането на плажа е закупена професионална почистваща техника," пише още Добрин Иванов.

Той подчертава, че плажът на Иракли, който е на снимката на протеста, насрочен за понеделник вечер, никога не е бил охраняван от спасители.

„Макар и да не носим административна отговорност за плаж "Иракли", подпомагаме поддържането на чистотата му, като поставяме ежегодно допълнително контейнери за смет близо до плаж „Иракли", които се почистват и извозват ежедневно," изтъква още управителят на „Емона 2000" ЕООД.

Той изтъква още, че неговата фирма обикновено почиства и плажа на Иракли след края на сезона, а спасителите от плаж „Река Вая" често оказвали първа помощ и на неохраняемия плаж.

Местността „Кладери", известна навремето като „Тихият залив", има изготвен и влязъл в сила териториален устройствен план (ТУП) от 1997 г., финансиран със средства от ЕС и простиращ се на площ от около 900 дка. Устройственият план обхваща и територията на бившето летовище от 1977 г., част от което включва бивш пионерски лагер и гранична застава, простиращи се до брега на река Вая, пише още Добрин Иванов.

Той призовава протестиращите да вземат предвид положителното становище на МОСВ, че „процедурата по ОВОС за изграждане на ваканционен комплекс в местността „Кладери" е проведена законосъобразно и при пълна прозрачност".

„Осъществяването на инвестиционното намерение започна през 2011 г. с изграждането на пречиствателна станция, която ще обслужва ваканционният комплекс. Пречиствателната станция е изградена и въведена в експлоатация през 2012 г. През месец март 2012 г. започна изграждането на ваканционния комплекс от едноетажни и двуетажни бунгала и къщи, с плътност на застрояване от 14%, обхващащ 3 имота с обща площ от 26 дка, заемаща голяма част от бившия пионерски лагер," изтъква още управителят на „Емона 2000" ЕООД.

Според него медиите са писали за строежа още през пролетта на 2012 г., а през цялото лято всички къмпингуващи на открито на плаж Иракли и гората зад него са наблюдавали строителството.

„Голяма част от къмпингуващите на Иракли идваха до местността Кладери за да пазаруват в съществуващите от години там търговски обекти в наши и съседни имоти. Никой от тях не е възразил или коментирал изграждането на Ваканционния комплекс на мястото на старите сгради на пионерския лагер. Бунгалата и къщите, които се изграждат са на мястото на старите бунгала на бившия пионерски лагер построени през 1977 г. и още тогава имотите са урбанизирани. Капацитетът на бившия лагер бе за над 450 човека. Общият брой на обитателите на новоизграждащия се ваканционен комплекс не надхвърля 100 човека," изтъква още Добрин Иванов.

Той посочва още, че проектът засяга урбанизирана територия върху земи на бивша почивна база (пионерски лагер), реституирана и изкупена от реални собственици на реални пазарни цени в продължение на 15 години.

„Имотите са закупени през следните години: 1997; 2005; 2006; 2008 от общо над 30 собственика. Няма заменки, няма сделки с държавата, няма офшорни компании. Инвеститор е българска компания, с български собственик, с български средства, придобити по законен начин, с платени данъци," твърди управителят на „Емона 2000" ЕООД.

През 2012 г. компанията закупува на публичен търг от Община Несебър поземлен имот с трайно предназначение „дере", промяната на което е невъзможна.

Имотът се намира на над 300 м от плажа и не засяга изграждането на ваканционния комплекс и е извън границите му. По българското законодателство в района има обявени три Защитени Територии. Двете са около нос Емине - далеч на юг, а най-близката е „Смриките" - на 1,7 км северно. В Защитените Територии не се допуска строителство.

Строителство в Защитени зони (а не защитени територии) по „Натура 2000" се допуска след изпълнение на екологичните норми определени от българското и европейско законодателство. Ваканционният комплекс попада в две защитени зони по „Натура 2000", отбелязват още от „Емона 2000" ЕООД.

Защитената зона по хабитатите има разработени ограничения, които се прилагат на практика и с които проектът е съобразен, видно от доклада по ОВОС (с положително решение), въпреки че още не е обявена със закон (от министъра със заповед и с план за управление).

Другата Защитена зона, по директивата за птиците от „Натура 2000" („Емине-Иракли"), е обявена със заповед на министъра.

„В тази заповед пише какво не може да се прави в зоната (незабраненото се преценява изрично). Затова е правен и доклад за оценка съвместимостта на проекта със зоната. Той е процедиран и обнародван преди повече от една година (още е в сайта на РИОСВ-Бургас). Решението по него е положително. Проектът е с параметри по-ниски от изискванията по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и има всички строителни разрешения. По време на строителството се прави мониторинг на води и почви," пише още в писмото на Добрин Иванов.

От „Емона 2000" ЕООД посочват още, че осигуряват работни места за 40 души в района през лятото и за 20 души през зимата - спасители, доктори, градинари, охрана, персонал на заведения, чистачи.

След откриването на ваканционния комплекс щели да бъдат наети още 50 души. Така общият брой на работещите ще достигне 90 човека, заявяват от дружеството.

#„Емона 2000" ЕООД #Добрин Иванов #Иракли #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"