Лиляна Павлова спря спорния строеж на Иракли

Лиляна Павлова спря спорния строеж на Иракли
Строежът на Иракли беше спрян от служители на ДНСК с нареждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Снимка: STOPATOM
A A+ A++ A

Строежът на Иракли беше спрян от служители на ДНСК с нареждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Причината е липсата на документ за сключен договор за извозване на строителни отпадъци, което е задължително условие по ОВОС.

„Неизпълнението на условията в Решението по ОВОС е нарушение и на изискванията на Закона за устройство на територията, което е основание за спиране на строежа," съобщиха от Регионалното министерство.

По-рано в понеделник управителят на фирма „Емона 2000" ЕООД инж. Добрин Иванов съобщи в писмо, че в момента в местността „Кладери" в землището на село Емона се изгражда ваканционен комплекс.

След разпореждане на регионалния министър Лиляна Павлова в понеделник служители на ДНСК извършиха проверка по документи и на място в Иракли, където се строят 14 къщи и 3 склада, вместо 12 еднофамилни къщи, плажен бар и басейн.

В единия от имотите са изградени 14 бр. къщи, ресторант, спа център, открит басейн и рецепция, вместо 8 еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар, както е в Решението по ОВОС.

За установените законови нарушения са съставени два Констативни акта за спиране на строежа.

В срок от 7 дни могат да бъдат обжалвани, след което ще бъдат издадени заповеди спиране на всички строителни работи на двата обекта.

Плажът който граничи с местност „Кладери" се нарича плаж „Река Вая". На юг плаж „Река Вая" граничи със самата река Вая. От Южната страна на реката, по посока нос Емине, се намира плаж „Иракли".

В южната част от плаж „Иракли" започва Защитена територия, която се намира на повече от 3 км от местност „Кладери".

В това време в София и още други градове в страната се провеждат масови протести в защита на Иракли.

#Иракли #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #ОВОС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »