5 пъти повече температурни рекорди заради глобалното затопляне

5 пъти повече температурни рекорди заради глобалното затопляне
Последното десетилетие донесе безпрецедентни горещи вълни например в САЩ през 2012 г., в Русия през 2010 г., в Австралия през 2009 г. и в Европа през 2003 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Глобалното затопляне е станало причина месечните рекорди за горещини да нараснат пет пъти, показва изследване на учени от Германия и Испания.

В части от Европа, Африка и Южна Азия честотата на месеците с рекордни жеги е нараснала десетократно, отбелязват учените, цитирани от БГНЕС.

Те са получили данните си от анализ на месечната температура в последните 131 години, измерена в 12 000 точки по света, които се съхраняват в базата данни на НАСА.

Ако предизвиканото от човека затопляне бъде извадено от уравнението, 80% от рекордните месечни горещини не биха се случили, посочват изследователите.

„Последното десетилетие донесе безпрецедентни горещи вълни например в САЩ през 2012 г., в Русия през 2010 г., в Австралия през 2009 г. и в Европа през 2003 г.," заяви Дим Куму от Института за изследване на последиците за климата в Потсдам, близо до Берлин.

Ако настоящите тенденции за глобално затопляне се запазят, броят на новите рекордни месечни горещини ще бъде 12 пъти по-висок след 30 години спрямо днес, смятат учените.

„Това не означава, че ще има 12 пъти повече горещи лета в Европа, отколкото сега, в действителност ще бъде по-лошо. За да бъдат записани като нови рекорди, те трябва да победят рекордните жеги през 20-те и 30-те години на нашия век, които вече ще са по-горещи от всичко, което сме преживявали до момента," заяви Куму в комюнике.

Изследването, в което участвали и учени от университета „Комплутенсе" в Мадрид, е публикувано във вестник Climatic Change.

#жега #температурен рекорд #глобално затопляне #Европа #НАСА #Австралия #Африка #Южна Азия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай