„Долу ръцете от Иракли", скандират младежи пред парламента

„Долу ръцете от Иракли", скандират младежи пред парламента
Над 1000 протестиращи се събраха на протеста срещу строителството на Иракли пред парламента в понеделник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над хиляда граждани скандират „Мафия" и „Иракли" на протеста срещу строителството на Иракли пред Народното събрание.

Стотици тръгнаха от Попа, но към тях по маршрута до площад „Народно събрание" се присъединиха още десетки недоволни, предаде БГНЕС.

По време на шествието протестиращите, предимно млади хора, скандираха „Долу ръцете от Иракли".

Видяха се и снимки на небезизвестния депутат от ГЕРБ Емил Димитров и на земеделския министър Мирослав Найденов, чиито ликове бяха зачеркнати със знак „Х".

Участниците в протеста носят импровизирани плакати и българския трикольор. Повечето са разбрали за събитието от социалната мрежа и са дошли спонтанно.

„Един гербер на власт, един хотел в повече", с този съвсем импровизирано подготвен плакат, написан минути преди протеста, 17-годишният Стефан също се присъединява към акцията в подкрепа на Иракли.

„Долу лапите, спасете Иракли", пък е написал на своя плакат Георги. Младият мъж е категоричен, че Иракли е защитена територия и никой няма право да строи там. Той лично е дошъл тази вечер, защото иска да почива някъде, а не може да почива в Несебър и Слънчев бряг сред „пияни туристи".

„Искам природа, китари, да слушам огъня, който гори, да слушам природата," добави Георги.

Един от плакатите, който развяват протестиращите, е разгърната абревиатурата на ГЕРБ като „Горско Епохално Разграбване на България".

„Във Фейсбук има над 4 000 потвърдили за присъствие на протеста. Очакваме да има около 1 500 души," каза Борислав Сандов от партия „Зелените".

Той съди за това от опит в миналото, според който от събитие, организирано в социалната мрежа, идват около 10-15%. Той е убеден, че ще се съберат поне 1 500 души.

„Протестът не е тенденциозен. Той от една страна е знаков, защото 14 януари е дата, вече паметна, значима за българското гражданско общество, за българската природозащита," каза Борислав Сандов и припомни, че в последните няколко години на тази дата те са излизали срещу заменките, ГМО и фракинга за шистов газ.

Той се надява след днешния протест да успеят окончателно да опазят Иракли и му се иска това да е последният протест за Иракли, за да са сигурни, че поне това кътче от Черноморието е останало свободно от презастрояването.

#Иракли #протест #Борислав Сандов #„Зелените" #НС #Парламент #шистов газ #ГМО #фракинг #заменки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »