Финансовото министерство пусна нова емисия 7-годишни ДЦК

Финансовото министерство пусна нова емисия 7-годишни ДЦК
Нова емисия седемгодишни държавни ценни книжа бяха пуснати в обръщение на 14 януари 2013 г.
A A+ A++ A

Нова емисия седемгодишни държавни ценни книжа бяха пуснати в обращение на 14 януари 2013 г.

Тези ДЦК са деноминирани и платими в евро, а падежът им е на 16 януари 2020 г., съобщиха от Министерството на финансите.

Лихвеният купон на облигацията е 3,50% годишно, а постигнатата среднопретеглена годишна доходност на аукциона е 2,54%. Спредът спрямо германските федарални облигации е около 150 базисни точки.

Номиналната стойност на предложеното количество на аукциона за продажба на ДЦК беше 20 млн. евро, а участниците заявиха поръчки за над 98 млн. евро.

Постигнатият коефициент на покритие от 4,90 е вторият най-висок коефициент, постиган на аукциони за първична реализация на ДЦК за последните две години.

Разпределението на придобитите ДЦК по видове инвеститори е с превес на банките – 62,75%, следвани от пенсионни фондове – 14,48%, инвестиционни посредници и договорни фондове – 12,64%, а останалата част от книжата беше изкупена от други инвеститори.

Облигацията допълнително насърчи търсенето на дългосрочен български държавен дълг, след изключително успешното първо отваряне на новата представителна емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа в началото на миналата седмица.

Регистрираната на аукциона от 14 януари 2013 г. доходност е под текущата на редица суверенни облигации със сходни характеристики, като тези на Словения – 5,68%, Унгария – 4,85%, Хърватия – 4,50%, Испания – 4,19, Ирландия – 4,03%, Италия – 3,49%, и други, отбелязват от МФ.

За сравнение, при пускането в обращение на предходната седемгодишна еврова емисия през 2012 г. доходността й възлезе на 4,45% при спред спрямо немските книжа от 320 базисни точки.

#Министерство на финансите #МФ #ДЦК #облигации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници