Прекратиха приватизацията на ВМЗ – Сопот

Прекратиха приватизацията на ВМЗ – Сопот
Процедурата по приватизация на ВМЗ – Сопот, беше прекратена, съобщиха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Процедурата по приватизация на ВМЗ – Сопот, беше прекратена, съобщиха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Единственият кандидат за покупката на заводите – „Емко“ ЕООД, е внесъл обвързващата оферта за завода, но не е внесъл нужния депозит, предаде БГНЕС.

Изпълнителният директор на на Агенцията по приватизация Емил Караниколов обясни пред БНР, че да се плати депозитът за участие от 3 млн. евро е задължително условие за продължаване, а и за отваряне на офертата.

Ето защо единствената законова възможност пред агенцията била да прекрати процедурата.

От „Емко" ЕООД не са внесли депозит, а са представили неотменима банкова гаранция, която е под условие.

Емил Караниколов посочи, че според участника проблемът идва от сключения между синдикатите и ВМЗ - Сопот колективен трудов договор.

„С банковата си гаранция, която е неотменима, той всъщност иска предоговаряне на колективния трудов договор, не на стратегията, не и на процедурата за приватизация, но държавата няма как да гарантира такова нещо," каза директорът на Агенцията по приватизация.

Емил Караниколов обясни, че съгласно този договор освобождаване на работници става само със съгласието и на двата синдиката.

Караниколов коментира три сценария, които може да има за ВМЗ – Сопот след спирането на процедурата по приватизация.

Най-лошият от тях е несъстоятелност на дружеството, другият вариант е обсъждането на нова стратегия за приватизация от Народното събрание. Най-правилният вариант, според Караниколов, е изваждането на ВМЗ - Сопот от стратегическия списък и опит за бърза приватизация, без стратегия. Той се надява в този случай купувач да дойде и от чужбина.

Срокът за внасяне на опознавателна оферта за покупката на ВМЗ – Сопот изтече в петък, но тъй като кандидатът за приватизацията беше само един - „Емко" ЕООД, той беше удължен до 15:00 часа в понеделник.

В петък отново бе организиран протест пред административната сграда на дружеството, с настояване за изплащане на дължимите работни заплати.

Емилиян Гебрев, изпълнителен директор на единствения кандидат купувач фирма „Емко" ЕООД, поиска да се срещне поотделно с представителите на синдикатите в дружеството. Бяха проведени срещи със синдикалния актив на КНСБ и със синдикалния актив на КТ „Подкрепа".

На тези срещи Емилиян Гебрев поиска от представителите на синдикатите да дадат съгласие за шоково съкращение на персонал, като във ВМЗ от 3200 работещи в момента да останат на работа само 1 200 оръжейници.

Предложено е на представителите на синдикатите да отпадне от Колективния трудов договор разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Категоричната позиция на представителите на КНСБ е, че не може да бъде дадено такова съгласие и че кандидат купувачът е запознат със стратегията, приета от Народното събрание през 2011 г. и процедурата за продажбата на ВМЗ - Сопот, в които са разписани социални клаузи, които не подлежат на предоговаряне.

Във връзка с направените изненадващи предложения от кандидат купувача, президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе разговор с енергийния министър Делян Добрев, който категорично заяви, че Стратегията за приватизация на заводите ще се прилага и е в действие, с което ще се гарантира изпълнението на заложените в стратегията социални ангажименти.

Заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията ще се увеличат с още един аванс.

#Агенция по приватизация #„Емко" ЕООД #ВМЗ #Сопот #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »