Русия - официално член на СТО

Русия - официално член на СТО
Директорът на СТО Паскал Лами (вляво) с руския президент Медведев на форума на Г-20 в Кан, ноември 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия официално е приета в Световната търговска организация (СТО).

Протоколът за нейното присъединяване беше подписан от министъра на икономическото развитие Елвира Набиулина и генералния директор на СТО Паскал Лами, съобщи РИА „Новости".

Документът беше подписан в присъствието на първия вицепремиер Игор Шувалов и швейцарския президент Мишелин Калми-Рей, а също така министрите на всички страни-членки на СТО.

На 10 ноември специалната работна група на Световната търговска организация одобри окончателно присъединяването на Русия след 18 години на тежки преговори.

Тогава падна последното вето срещу членството на Русия в организацията от нейна страна-членка – Грузия.

Преговорите за членство на Русия в СТО бяха блокирани заради граничен спор между Русия и Грузия, който беше уреден със споразумение между двете страни в Женева.

Така последната голяма световна икономика, която не е част от СТО, финализира присъединяването си на среща на министрите на страните членки.

СТО е международна организация, създадена на 1 януари 1995 г. с цел да координира либерализацията на международната търговия като продължител на основаното през 1947 г. Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).

Русия се опитва да се присъедини към Световната търговска организация (първоначално ГАТТ) от 1993 г., но членството й беше блокирано от ветото на страни, които вече са в организацията.

Тя изглади спорните си въпроси със САЩ през 2010 г. и с ЕС през 2011 г., но Грузия продължаваше да блокира членството й преди всичко заради обтегнатите политически отношения след кратката война между двете страни от август 2008 г., последвана от подпомогнатото от Русия отцепване на две грузински провиниции – Южна Осетия и Абхазия.

Русия със своя годишен БВП от 1.9 трилиона долара е най-голямата новоприсъединена икономика в 153-членната СТО, след присъединяването на Китай през 2000 г.

#Русия #СТО #Грузия #Женева #САЩ #ЕС #Южна Осетия #Абхазия #Световната търговска организация #Паскал Лами #Елвира Набиулина #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"