По случая с дюните имало различни подписи на различни нива от 2007 г. насам, твърди Белев

A A+ A++ A

За скандалния случай с дюните има много подписи на различни служители на различни нива от 2007 г. насам, заяви природозащитникът от Коалиция „За да остане природа в България“ Тома Белев.

Той пососи, че трябва да се обърне внимание на някои от документите, тъй като те не съдържали вярна информация, предаде БГНЕС.

Белев добави, че документите били част от преписките, макар че съществували във вида, в който би изискал законът.

„Там има няколко интересни неща, какъвто е примерно подробният устройствен план, според който авторът му е сложил една граница между зона А и зона Б на Черноморското крайбрежие през имота и след това одобрен от кмета на общината, и след това същият този кмет заявява в писмо, че този имот не попада нито в зона А, нито в зона Б“, коментира активистът.

Белев посочи, че там е представен и докладът за оценка на съвместимост на този проект, в който са описани дюните, като същевременно директорът на РИОСВ твърдял, че наличието на дюни няма да окаже никакво въздействие.

Докладът на Междуведомствената комисия за случая с дюните край Несебър те си го пишат самостоятелно и трябваше да бъде предаден в петък вечерта или днес сутринта на министъра на земеделието Мирослав Найденов“, коментира още природозащитникът.

Според него в доклада има и писмо на предишния зам.-министър на регионалното развитие Савин Ковачев, в което той твърди, че чл. 17, който разпорежда, че не могат да се променят предназначенията на имоти на земеделски и горски територии, ако това не е предвидено в ОУП, не важи за този случай.

„Такива документи има. Има писма от бившия и настоящия регионален директор по горите, които са съгласували различни неща в рамките на тези процедури, на предишния и по-предишния директор на Горското стопанство в Несебър“, настоява Белев.

По неговите думи, в много от документите от началото било записано, че това са пясъци, а не дюни.

„Да видим какво да променим, за да не се повтори този случай. Държавната администрация вероятно трябва да си направи извод за отговорността на някои от своите служители. За нас това не е въпрос, но това е въпрос на доброто управление. Част от тези хора не са на съответните места вече, други са преместени на други места, но според мен МС трябва да направи своя преглед на отделните служители, които са подписали документите в рамките на тази процедура“, добави Белев.

Според Белев имало много странни неща по случая, като за пример той посочи, че в рамките на един месец, при липсата на канализация и пречиствателна станция за Несебър, Равда  и Ахелой, се е появил предварителен договор с ВиК.

„Това никой не го коментира, че някой си слага подписа на предварителни договори, независимо че не може да ги изпълни. Това ВиК е дружество на държавата и общината и те трябва да си носят отговорността, като подписват подобни документи“, заяви още Белев.

#Тома Белев #документи #Междуведомствена комисия #Дюни #Несебър #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #Светлана Боянова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"