Кубинците вече пътуват свободно в чужбина

Кубинците вече пътуват свободно в чужбина
Голяма част от спортистите, музикантите и други хора, които не са се завърнали в Куба след състезания и турнета, вече също ще могат да се приберат в родината си. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Чаканите от кубинците промени в закона за пътуванията, които позволяват свободното излизане в чужбина, влизат в сила от 14 януари.

Всички кубинци, навършили 18 години, могат свободно да излязат извън страната, информираха БТА и „Дневник“.

Непълнолетните деца ще имат същото право при представяне на нотариално заверено разрешение от техните родители или настойници.

Очаква се промените в закона да са от особена полза за няколкото милиона кубинци, които живеят в чужбина, като около 80% от тях се намират в САЩ.

Голяма част от спортистите, музикантите и други хора, които не са се завърнали в Куба след състезания и турнета вече също ще могат да се приберат в родината си.

Миграционната реформа е първата предприета от комунистическия режим социална мярка и беше обявена от Раул Кастро на 16 октомври 2012 г.

От 60-те години насам кубинците, които искаха да излязат зад граница, трябваше да кандидатстват за издаване на специално разрешително, като представят покана от чужбина и не можеха да останат извън Куба повече от 11 месеца, като в противен случай губеха правото си да се завърнат в страната и имуществото им се конфискуваше.

С новия закон правото на престой в чужбина се удължава на 24 месеца, но въпреки това кубинските имигранти и дисиденти се опасяват, че властите в страната ще продължат да не им разрешават да излизат в чужбина, тъй като според промените задграничните пътувания могат да бъдат забранявани в името на националната сигурност.

Голяна част от кубинците обаче няма да може да се възползва от новата възможност заради липсата на финанси. Средната заплата в страната се равнява на едва 20 долара, а всички необходими документи за пътуване може да струват до 500 долара, към което трябва да се добави и цената на самолетните билети.

#Куба #пътуване #чужбина #пътувания #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"