БСК настоява държавата и общините да върнат дълговете си към бизнеса

A A+ A++ A

Държавата и общините трябва да разплатят дълговете си към бизнеса, поиска зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

По думите на Колев, през цялата 2012 г. институциите са дължали на изпълнителите на обществени поръчки над 350 млн. лева, по-голямата част от които на общините, информира Дарик.

От сдружението на общините пък заявиха, че влизат в новата година с по-малко дългове към бизнеса, отколкото в началото на 2012 г.

Зам.-председателят на БСК обясни, че за бизнеса е от съществено значение да получи дължимите му пари, за да може да се разплати със своите длъжници и да запази работните места.

„По веригата тези 350-360 млн., които постоянно се дължат, те биха могли да разплетат междуфирмена задлъжнялост от няколко милиарда", добави Колев.

Изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова заяви, че до края на ноември 2012 г. официалният отчет е за 172 млн. лв.

„Моите експертни прогнози са, че при всички случаи ще влезем с по-малко от 160 млн. Тоест през декември отчитам, че и Министерство на финансите има определен принос. Бяха отпуснати няколко допълнителни за отделни общини ресурси за погасяване на просрочие", коментира Чавдарова.

Тя призна, че сдружението няма представа на какъв принцип са раздадени допълнителните субсидии, с които част от общините да покрият своите задължения.

Тя отказа да коментира и дали разпределението е на база партийната принадлежност на кмета, но бе категорична, че за първи път въпросът не е обсъден със сдружението.

#заеми #дългове #БСК #общини #държава #Гинка Чавдарова #Българска стопанска камара #Камен Колев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници