Междуведомствената комисия излиза с резултати за „Дюнигейт"

Междуведомствената комисия излиза с резултати за „Дюнигейт"
Земеделският министър Мирослав Найденов обеща на 14 януари докладът да бъде представен на премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В понеделник Междуведомствената комисия, която разследва скандалната сделка с продажбата на 29 дка дюни край Несебър, трябва да да излезе с решение.

Земеделският министър Мирослав Найденов обеща на 14 януари докладът да бъде представен на премиера Бойко Борисов.

В комисията има представители на министерствата на земеделието, на екологията, на регионалното развитие, както и на неправителствените организации „За да остане природа в България" и „Зелени Балкани".

Комисията трябваше да установи защо дюните са попаднали в подробния устройствен план и защо теренът е изключен от горския фонд.

Експертите трябва да излязат със заключения дали са били направени административни и законодателни нарушения и ако има, то от кого са били извършени, предаде БГНЕС.

Найденов вече заяви, че ако има съмнение заизвършено престъпление, документацията по случая ще бъде изпратена в прокуратурата.

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 дка земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 г., след разкритията на природозащитника Тома Белев, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър.

Проверка в Агенцията за приватизация и областната управа на Бургас, които имат право да се разпореждат с частна държавна собственост, установи, че дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.

Малко след това Найденов съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която е подписала сделката, заяви, че подписва, защото й се „носи за подпис".

След това стана известен още един скандален факт - управителите на фирмата-купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на Цветанов.

Името на собственика на фирмата „Ти Ви Би" ООД се появи в разследването на сайта „Биволъ" за сделката за 29 дка защитени от Натура 2000 дюни край Несебър. Тодор Бояджиев се оказа съдружник с управителите на фирма „СЛЕ груп", закупили несебърските дюни от Министерството на земеделието.

Тодор Бояджиев печели обществени поръчки за над 25 млн. лв. само за първите две години и половина, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Той модернизира градски центрове, подменя топлопреносни мрежи, ремонтира детски градини, строи паркове, детски площадки и дори киноложки центрове.

Друго разследване разкри, че Боянова е била проверявана от Инспектората към Министерски съвет и че има сигнали до прокуратурата срещу нея за конфликт на интереси и корупционни практики.

#Междуведомствена комисия #„СЛЕ груп" #Дюни #Несебър #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Тодор Бояджиев #министър на земеделието и храните #зам.-министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #Светлана Боянова #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »