„Арго" и "„Клетниците" обраха „Златен глобус"

„Арго" и "„Клетниците" обраха „Златен глобус"
Даниел Дей Люис си тръгна с приза за най-добър актьор в драматичния продукция за биографичния „Линкълн" на Спилбърг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трилърът „Арго", създаден по истински случай за агент на ЦРУ, който измъква заложници в Иран под предтекст, че снима филм в страната, спечели наградата „Златен глобус" за най-добър драматичен филм.

Церемонията по връчването на престижните кино награди се проведе в неделя вечерта в Бевърли Хилс, предаде „Дневник".

Режисьор, продуцент и изпълняващ главната роля в „Арго" е актьорът Бен Афлек, който си тръгна и със „Златен глобус" за най-добър режисьор, категория, за която дори не беше номиниран при оскарите.

Афлек победи конкуренцията на имена като Стивън Спилбърг  с филма „Линкълн", Куентин Тарантино за „Джанго без окови",  Катрин Бигълоу с „Враг номер 1" и Анг Лий за „Животът на Пи".

Мюзикълът по романа  на Виктор Юго „Клетниците", който стана носител на „Оскар", спечели „Златен глобус" на Том Хупър за най-добър мюзикъл или комедия, а Хю Джакмaн беше избран за най-добър актьор в жанра, а Ан Хатауей за най-добра актриса в поддържаща роля.

Даниел Дей Люис си тръгна с приза за най-добър актьор в драматичния продукция за биографичния „Линкълн" на Спилбърг, а Кристоф Валц победи колегата си от „Джанго без окови" Леонардо ди Каприо за приза за актьор в поддържаща роля. Уестърнът на Куентин Тарантино победи и в категорията за най-добър сценарий.

Дженифър Лорънс пък беше избрана за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за участието си в „Наръчник на оптимиста".

„Животът на Пи" спечели „Златен глобус" за най-добър саундтрак – на Майкъл Данна, а „СКайфол" на Адел към новия филм за Джеймс Бонд „007 Координати: Скайфол", за най-добра песен към филм.

Михаел Ханеке добави „Златен глобус" към множеството награди, които новата му лента „Любов" взе, след отличията от Кан, американската критика и Европейските кино награди.

В категориите за телевизионни продукции, драматичният „Хоумланд" отнесе статуетки в категориите за сериал и актьори (Деймиън Люис и Клеър Дейнс).

Кевин Костнър и Джулиън спечелиха в актьорските категории за филмите Hatfields & McCoys и „Смяна в плана".

Джоди Фостър пък беше наградена с награда на името на Сесил Б. Демил за цялостен принос.

#Бен Афлек #филми #награди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »