Църквата избра делегатите за Патриаршеския събор

Църквата избра делегатите за Патриаршеския събор
Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави архиерейска Света литургия на 13 януари, когато се проведоха изборите за делегати за Патриаршеския събор на 24 февруари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската православна църква избра представителни делегати, които ще участват в избирането на нов Български патриарх и Софийски митрополит на Патриаршеския избирателен църковен събор на 24 февруари.

Според устава на църквата в избора на нов духовен ръководител ще участват по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни.

В епархийските центрове бяха излъчени предвидените общо 80 епархийски избиратели, които ще решат избора за Български патриарх заедно с другите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор.

Това са всички архиереи - в момента 14 митрополити и 19 епископи, по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, по един монах и една монахиня от всяка епархия и по един представител на Софийската и Пловдивската духовни семинарии.

В Софийската митрополия гласуването продължиха повече от 7 часа преди всички представители да бъдат одобрени. Техните имена все още не са огласени, предаде БГНЕС.

„Нямам благословията да ги оглася, тъй като преписката трябва да отиде в Св. Синод, те ще я огласят официално," обясни Знеполският епископ и викарий на Софийския митрополит Йоан.

Нужни бяха четири избирателни тура, защото не веднага успяха да бъдат излъчени нужните кандидатури.

По думите на епископ Йоан, избраните миряни са „богослови, хора на интелектуалната мисъл, свързани с богословската наука в една част, други със старобългаристиката, трети с поведението си, с живота си".

По неофициална информация писателят Антон Дончев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и професор Аксиния Джурова не са били избрани за делегати.

За такъв е определен деканът на Богословския факултет професор Александър Омарчевски, преподавателят доц. Иван Петев, филологът от СУ проф. Климентина Иванова и адвокатът на Светия синод Мария Кьосева.

Епископ Йоан категорично заяви, че официален протест за кандидатурите не е имало, както и че никой не е от членовете на изборното събрание не е възразил срещу някоя от кандидатурите, с изключение на тази на непокриващият изискванията клирик.

Пловдивската епархия огласи избра си за делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор. Петимата са: архимандрит Висарион, игумен на манастира „Света Троица", Кръстова гора; протойерей Атанас Манолов от Панагюрище; протойерей Емил Паралингов от Пловдив; д-р Константин Зисов и юристът Радомир Чолаков, който е епархийски съветник.

Пловдивският митрополит Николай в обръщение заяви, че изборът на Български патриарх не е вътрешно-ведомствен въпрос. Той заяви, че уставът е ясен и заяви, че няма да го наруши и няма да се кандидатира за патриарх.

Във Великотърновската епархия бяха определени петимата представители за патриаршеския събор. Толкова бяха избрани и от Плевенската епархия.

Плевенският митрополит Игнатий също заяви, че няма да се кандидатира за поста на патриарх. „Нямам желание, аз съм и на възраст, здравословни проблеми. То е трудно нещо," обясни той.

Сливенският митрополит Йоаникий също изтъкна, че напредналата му възраст не му позволява да се кандидатира: „Започвам 75 години след два месеца. По-малко. Е как един човек на 75! Може ли тези сили, може ли на това напрежение да издържи".

Представители на монасите от единствения действащ у нас скален манастир – „Св. Димитър Басарбовски" край Русе, също ще участват в предстоящия църковен. Русенска епархия избра игумена на манастира в Басарбово архимандрит Емилиян и архимандрит Виктор от същата света обител.

На изборите в Русенска епархия пред урната застанаха 22 представители на 4 духовни околии. Епархийският съвет още на първи тур излъчи делегатите си. Това са архиерейските наместници в Попово – протойерей Валентин Лазаров, в Разград – иконом Георги Иванов, и в Тутракан – ставроиконом Илия Тонков, заедно със секретаря на Митрополията Ангел Младенов и счетоводителя Даниел Николов. Те бяха излъчени от листа с кандидати, в която имаше 15 клирици и 8 миряни.

#БПЦ #патриарх #Русе #Пловдив #София #патриаршески събор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници