Митрополит Николай не може и не иска да бъде патриарх

Митрополит Николай не може и не иска да бъде патриарх
Пловдивският митрополит Николай не може и не иска да бъде избран за патриарх на Българската православна църква, обяви самият той в обръщение към епархийските избиратели. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пловдивският митрополит Николай не може и не иска да бъде избран за патриарх на Българската православна църква, обяви самият той в обръщение към епархийските избиратели.

На 13 януари се провежда изборът на епархийски избиратели за предстоящия на 24 февруари Патриаршеския избирателен църковен събор.

От всички епархии в страната ще бъдат избрани около 80 делегати. Те ще трябва да гласуват за новия патриарх измежду три кандидатури, предложени от Светия синод.

Митрополит Николай смята, че изборът на Български патриарх не е вътрешно-ведомствен въпрос, съобщават от Пловдивската митрополия.

„Наистина мисля, че в личността на патриарха православната българска нация показва своята морална същност. Чрез неговия избор ние казваме на останалия християнски свят какво е нашето личностно, нравствено самоопределение. Как ние искаме да изглеждаме и как искаме да бъдем представлявани," казва митрополит Николай.

„Какъв патриарх искат българите, всъщност?", пита той.

"За да избегне риска от субективни решения църквата ни, в момента има нужда от широка обществена дискусия. Уставът е казал ясно кой не може да бъде избираем. Пловдивският митрополит Николай не може. Стига с тази тема. Нека се знае, че Пловдивският митрополит Николай няма да наруши принцип," казва още митрополитът в обръщението си.

По думите му, патриархът има не толкова права, колкото отговорности, най-тежката от които е да създаде условия за гарантиране на съборността на църквата.

„Не казвам, че трябва да търсим светец. А, че ни трябва човек, на когото имаме доверие. Това е достатъчно," казва митрополит Николай.

„Тези избори трябва да са абсолютно освободени от всякакви сметки. Не може лошите практики от политическия живот да се пренасят в църквата," добавя владиката в заключение.

#БПЦ #патриарх #митрополит Николай #Българска православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници