Сърбия поиска автономия за сърбите в Косово с документ

Сърбия поиска автономия за сърбите в Косово с документ
Суверенитетът на Сърбия в Косово на практика не съществува," заявил министър-председателят Ивица Дачич след продължили повече от 12 часа дебати в парламента. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия поиска автономия за сръбското малцинство в Косово в рамките на преговорите с Прищина, за които посредничи Европейският съюз.

Рано сутринта в неделя парламентът в Белград прие документ с настояване за автономия, след като премиерът Ивица Дачич призова народните представители да приемат реалността по отношение на Косово, предаде БГНЕС.

„Суверенитетът на Сърбия в Косово на практика не съществува," заявил министър-председателят след продължили повече от 12 часа дебати.

„Трябва да вземем предвид реалностите в Косово, чиято власт на албанското мнозинство едностранно обяви независимост от Сърбия през 2008 г.," допълнил Ивица Дачич.

В присъствието на президента Томислав Николич правителството и 175 депутати гласуваха решението. Само 19 народни представители бяха против.

Вотът беше проведен само дни, след като правителството на Дачич прие проекторезолюция, която се надява да служи като основа на подкрепяните от ЕС преговори с Прищина, които трябва да бъдат подновени на 17 януари в Брюксел.

Документът призовава към широка автономия в рамките на Косово на сръбското малцинство, в която да бъдат включени права за него на местно равнище в областите на правосъдието, полицията, образованието, финансите и т.н., в които малцинството да бъде независимо от властта в Прищина.

В същото време Белград продължава да не признава официално Косово в качеството на държава, подчерта Ивица Дачич.

В документа става дума за четири общини в Северно Косово, където живеят около 40 000 сърби, както и за анклави из цялата територия на новата държава, в които са останалите 80 000 от сръбското малцинство.

Обявената през 2008 г., независимост на Косово е призната от голяма част на международната общност, но не и от Белград и косовските сърби, които гледат на Косово като на люлка на нацията и на православната църква.

Те аргументират тази позиция законово с преамбюла на Конституцията на Сърбия, в който пише, че Косово е неделима част от сръбската държава.

През март 2012 г. Сърбия получи статут за преговори за членство в ЕС, но Брюксел подчерта, че подобряване на отношенията между Белград и Прищина е ключово изискване за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Ивица Дачич отхвърли критиките на опозицията, че Сърбия се отказва от Косово, с думите, че „ако Сърбия продължава да държи главата си заровена в пясъка, няма въобще да има за какво да преговаря".

#Сърбия #Косово #Белград #Прищина #ЕС #Ивица Дачич #премиер на Сърбия #Томислав Николич #Президент на Сърбия #автономия #независимост #Албания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници