Минимална разлика дели двамата претенденти за президент на Чехия

Минимална разлика дели двамата претенденти за президент на Чехия
Резултатите от първия тур предизвикаха изненада, след като Карел Шварценберг успя да събере достатъчно гласове, за да се яви на балотаж. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Минимална е разликата между двамата претенденти за президент на Чехия, които отиват на балотаж, показват окончателните резултати от вота, проведен на 11 и 12 януари.

Бившият премиер Милош Земан е спечелил 24,22% от гласовете, а настоящият външен министър Карел Шварценберг – 23,40%, предаде БТА.

Двубоят между Милош Земан, бивш социалдемократ и премиер от 1998 до 2002 г., и Карел Шварценберг, лидер на една от партиите в управляващата дясна коалиция, за президентския пост на втория тур ще се състои на 25 и 26 януари.

Резултатите от първия тур предизвикаха изненада, след като Карел Шварценберг успя да събере достатъчно гласове, за да се яви на балотаж, посочва ДПА.

Силното му представяне обори прогнозите на много политически наблюдатели, които смятаха, че битката за президентския пост на втори тур ще се води между Милош Земан и кандидата на десноцентристите Ян Фишер, оглавявал временно правителство от май 2009 г. до юни 2010 г.

На първия тур обаче Ян Фишер остана трети с 16,36 на сто от гласовете.

Пред свои симпатизанти в Прага Карел Шварценберг заяви, че Земан олицетворява миналото, и че Чехия е длъжна да намери мястото си на страна в сърцето на Европа.

Следващите 14 дни ще решат основната политическа ориентация на Чехия, заяви 75-годишният министър.

Подобно на Франция, президентският дуел ще противопостави левицата и десницата, заяви Милош Земан в кратко изявление за печата.

#Чехия #президентски избори #президент на Чехия #Милош Земан #Карел Шварценберг #Ян Фишер #балотаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници