Епископ Йоан: Винаги е имало самозвани съдници

Епископ Йоан: Винаги е имало самозвани съдници
В своята проповед, част от светата литургия в неделята след Богоявление, епископ Йоан каза още, че когато един духовник сгреши, тогава обществото се надига в осъждане на един или друг грях. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Винаги е имало общества на самозваните съдници, които не са успели да надминат себе си, а дълбоко са се вглеждали в греховете на ближния, заяви знеполският епископ Йоан.

В своята проповед, част от светата литургия в неделята след Богоявление, той каза още, че когато един духовник сгреши, тогава обществото се надига в осъждане на един или друг грях, предаде БГНЕС.

Литургията предхожда избора на епархийски избиратели за предстоящия на 24 февруари Патриаршеския избирателен църковен събор.

„Църквата винаги припомня думите на светия пророк и цар Давид: „Покайте се, защото се приближи царството небесно," допълни епископ Йоан и подчерта, че тези думи важат най-вече за хората, облечени в сан.

„Носейки голямата отговорност и бремето на нашия кръст, ние носим отговорността за спасението на всяка християнска душа," заяви духовникът.

От всички епархии в страната ще бъдат избрани около 80 делегати. Те ще трябва да гласуват за новия патриарх измежду три кандидатури, предложени от Светия синод.

Като основни претенденти за бялото патриаршеско було се спрягат Ловчанският митрополит Гавриил, изпълняващият длъжността наместник-председател на Светия синод - Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Русенският митрополит Неофит.

Новият глава на Българската православна църква трябва да получи две трети от гласовете.

Непосредствено след избора той ще встъпи в длъжност с тържествена церемония в катедралата „Свети Александър Невски".

#епископ Йоан #БПЦ #Българска православна църква #митрополит Гавриил #митрополит Кирил #митрополит Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници