Секретни документи за АЕЦ „Белене" изтекоха в BalkanLeaks

Секретни документи за АЕЦ „Белене" изтекоха в BalkanLeaks
От вечерта на 12 януари в имитатора на Уикилийкс са достъпни докладът на британския консултант по АЕЦ „Белене" HSBC, три таблици с разплатени по проекта суми, както и Допълнение 12 към споразумението между НЕК и „Атомстройекспорт" от 2006 г. и анексите къ
A A+ A++ A

Сайтът BalkanLeaks публикува секретни документи по проекта АЕЦ „Белене".

От вечерта на 12 януари в имитатора на Уикилийкс са достъпни докладът на британския консултант по АЕЦ „Белене" HSBC, три таблици с разплатени по проекта суми, както и Допълнение 12 към споразумението между НЕК и „Атомстройекспорт" от 2006 г. и анексите към него.

Секретните доклади изтекоха в BalkanLeaks от анонимен източник.

Според цитираните документи към 31 декември 2011 г. цената на проекта е възлизала на 837 810 224 евро без ДДС, от които са били платени 678 089 125 евро без ДДС.

Според справка на руската компания „Атомстройекспорт" към същата дата НЕК е дължала фактурирани и просрочени 59 млн. евро, както и други 37 млн. евро, които били фактурирани, но не и просрочени.

С аргумент, че строежът на АЕЦ „Белене" е нерентабилен, проектът беше изоставен от правителството на ГЕРБ през март 2012 г.

Опозиционната левица, която подкрепя проекта, инициира референдум за развитието на ядрената енергетика чрез строителство на нова АЕЦ, който ще се проведе на 27 януари.

#BalkanLeaks #HSBC #НЕК #„Атомстройекспорт" #АЕЦ „Белене" #ГЕРБ #БСП #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"