Междуведомествена комисия разглежда казуси с държавния горски фонд по Черноморието

Междуведомествена комисия разглежда казуси с държавния горски фонд по Черноморието
Междуведомствената комисия, в която са включени заместник областният управител Севдалина Турманова и директорите на РИОСВ, РДНСК, Регионално управление по горите и службата по кадастър, ще разглежда само постъпили сигнали в различните ведомства. Снимка: Б
A A+ A++ A

В началото на седмицата областният управител  на Бургас Константин Гребенаров свиква Междуведомствената комисия, която ще разглежда сигналите за случаи на промяна в статута на терени от държавния горски фонд, както и за увреждане на природата по южното черноморие от 2004 г. до 2012 г., съобщиха от пресцентъра на Областната управа – Бургас.

Междуведомствената комисия, в която са включени заместник областният управител Севдалина Турманова и директорите на РИОСВ, РДНСК, Регионално управление по горите и службата по кадастър, ще разглежда само постъпили сигнали в различните ведомства.

Работата на комисията ще бъде подпомагана от експертна група, включваща по двама специалисти от ведомствава.

По време на първото си заседание експертите успяха да се запознаят с шест случая, като веднага беше започната проверка на документацията по първите три постъпили в комисията.

Информацията, съдържаща съмнения за незаконни сделки на терени в община Несебър, е била подадена от медиите.

Един от сигналите се отнася за несебърския квартал „Черно море", за който комисиятя заяви, че застроената част не засяга защитени територии, тъй като земята била общинска горска територия, а не държавна собственост.

По сигнал за сграда, построена незаконно върху земя от държавния горски фонд, междуведомствената комисия е констатирала, че сданиетп също не попада в защитените територии, а теренът не е включен в НАТУРА 2000.

Тъй като процедурата по промяна статута на земята все още не е приключила, предстои да се изясни дали има пропуски при първоначалното учредяване заправо на строеж през 2000 г.

Третият сигнал е бил за поземлен имот, за който вносителят смята, че е горски фонд в защитена зона, възстановен неправомерно на частно лице и след това застроен.

След направената проверка, експертите установило, че имотът действително е горска територия частна собственост след съдебна реституция, но няма даннило за смяна на статута на имота, нито за строителство в него. Теренът не попада и в защитена територия.

Освен сигнали в държавните ведомства, от медии и граждани, специалистите очакват да получат информация и от кметовете на 13-те общини в областта

#комисии #проверки #сигнали #защитени територии #Бургас #Черноморие #държавен горски фонд #Несебър #НАТУРА 2000 #областен управител на Бургас #Константин Гребенаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници