Сигналът срещу Боянова вече в прокуратурата

Сигналът срещу Боянова вече в прокуратурата
Според преписката в работата на Боянова има конфликт на интереси по отношение на одобрени проекти и платени субсидии от ЕС на фирми, в които зам.-министъра е работила преди да заеме поста в земеделското министерство. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сигналът срещу зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова е стигал и до прокуратурата.

Сигналът е изпратен в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика още през ноември 2010г. от депутати от Синята коалиция.

Според преписката в работата на Боянова има конфликт на интереси по отношение на одобрени проекти и платени субсидии от ЕС на фирми, в които зам.-министъра е работила преди да заеме поста в земеделското министерство.

От Синята коалиция поискали информация дали Боянова е била изпълнителен директор на Българската асоциация на земеделските производители (БАЗП) с председател Ивайло Тодоров, както и дали асоциацията или фирми, притежавани или управлявани от БАБП, от Боянова или Тодоров са получавали субсидии от ЕС чрез Държавен фонд „Земеделие".

Друг конфликт на интереси според депутатите има със съпруга на Светлана Боянова - Иван Боянов, който е шеф на правния отдел във фонд „Земеделие".

В края на март 2011г. от Синята коалиция добавят към вече подадения сигнал и информация за корупция и толериране на фирми в земеделското министерство.

В документа има писмени обяснения, под които е името на бившия заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" Светослав Симеонов, изпратени до тогавашния директор Калина Илиева.

В сигнала се твърди за среща за среща в средата на юни 2010г. във фонда с частния земеделски производител Георги Николов, като Симеонов заявил, че двамата идвали от среща със земеделския министър Мирослав Найденов и зам.-министъра Светлана Боянова.

По думите на Симеонов, Николов искал да кандидатства по Програма за развитие на селските райони и Боянова му е препоръчани определени консултантски фирми, за да се гарантира одобрението на неговите проекти.

В обяснинията пише още, че многократно са били получавани обаждания от кабинета на Найденов за осигуряване на предимство на проекти на определени консултантски фирми, като голяма част от проектите са не са отговаряли на изискванията в програмата.

Председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Бойко Великов заяви, че изпратил документите до главния прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Великов обясни, че след като е разгледала сигналите, комисията е искала да направи проверка за конфликт на интереси, но тъй като е имало и данни, свързани с конкретни фирми, които са печелили конкурси, но в крайна сметка решила да предостави  документите в прокуратурата, като са били изпратени и двата сигнала във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

След проверката на ВКП сигналът е бил изпратен до главния прокурор, откъдето вероятно е наложена отново проверка, образувано е досъдебно производство и прокуратурата е възложила проверката на криминалната полиция към МВР.

От криминална полиция посочили, че са извършени необходимите действия, но от СГП се разбирало, че образуваното досъдебно производство е прекратено поради липсата на данни за престъпление, с коетои антикорупционната комисията е приключва работата си по сигнала срещу Боянова.

„Всъщност това е най - тежката санкция, която може да предприеме парламентарната комисия е, след като обсъди сигнала и прецени данните в сигнала, да предприеме съответни действия", добави Великов.

Той посочи, че прокуратурата е последният вариант на комисията и щом комисията е преценила, че сигналът трябва да отиде в прокуратурата, без да се извършват предварителни проверки, това означава, че е имало много сериозни съмнения относно информацията в подадения срещу Боянова сигнал.

„Затова не сме възлагали проверки, нито на МВР да изпратим сигнала, за да получим някаква информация и едва тогава да преценим действията на прокуратурата. Ние като комисия сме преценили и по предложение на народен представител директно сигналът да отиде до прокуратурата. В случая, ние сме предприели най – тежката санкция", допълни Великов.

#Светлана Боянова #сигнал #прокуратура #корупция #фирми #консултантски фирми #зам.-министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Бойко Великов #конфликт на интереси #Светослав Симеонов #Държавен фонд „Земеделие" #Синята коалиция #Ивайло Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »