България на последно място по иновации в ЕС

A A+ A++ A

България е на последно място по иновации сред държавите – членки на ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Едва 27% от родните предприятия в областта на индустрията и услугите са извършвали иновационна дейност в периода между 2008 и 2010 г.

Германия, Люксембург и Белгия са лидери по иновации в ЕС, а Източна Европа е на опашката, сочат статистическите данни, цитирани от АФП, предаде БГНЕС.

Във всички 27 държави членки малко над половината (53%) от компаниите в областта на индустрията и услугите са заявили, че са извършвали иновативна дейност между 2008 и 2010 г.

Най-голям е броят на предприятията в Германия – 79%, в Люксембург – 68%, в Белгия – 61%, в Португалия, Швеция и Ирландия – 60%.

В средата на класацията са Италия с 56.3% и Франция с 53.5%, а България е на последно място след Полша с 28% и Унгария с 31%

Изследването се отнася за иновациите в продуктите и методите, както и за иновациите в областта на организацията и маркетинга, посочват от европейската статистика.

Сред компаниите, извършвали иновативна дейност, 27 на сто са си сътрудничили с други компании, университети или държавни научни институти, а другите 73% са използвали само вътрешни ресурси.

#България #ЕС #Евростат #Германия #Люксембург #Белгия #Източна Европа #Португалия #Швеция #Ирландия #Италия #Франция #Полша #Унгария #иновации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"