АЕЦ „Белене“ е добър проект, твърди Агенцията по ядрено регулиране

АЕЦ „Белене“ е добър проект, твърди Агенцията по ядрено регулиране
Проектът за АЕЦ „Белене“ е добър и може да бъде одобрен, обяви председателят на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) д-р Сергей Цочев. Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

Проектът за АЕЦ „Белене“ е добър и може да бъде одобрен, обявиха от Агенцията по ядрено регулиране (АЯР).

Компетентният орган обаче няма основание да издаде крайно разрешение за техническия проект на централата заради решението на правителството на Бойко Борисов за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене“, предаде БГНЕС.

„Имаме известни забележки по пълнотата на предоставената информация в техническия проект, но сме преценили, че тя може да бъде предоставена на други етапи“, обясни председателят на АЯР д-р Сергей Цочев.

Той допълни, че и в миналото, и в момента части от оборудването от предходен проект за АЕЦ „Белене“ са използвани за нуждите на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„А новото едрогабаритно оборудване от АЕЦ „Белене“ може да намери приложение единствено за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“, включително 7-и блок“, добави той.

Според председателя на АЯР за лицензиране на нова площадка в Козлодуй ще са необходими около 16 месеца при предоставяне на всички нужни документи, а единствено процедурата по ОВОС ще отнеме около 2 години.

По информация на Сергей Цочев екипите от АЕЦ „Козлодуй“ вече са представили график за провеждане на дейностите, свързани с продължаването на експлоатацията на 5-и и 6-и блок, както и програма за извършване на комплексно обследване.

„Очакваме до края на тази година да получим програма, в която да са описани следващите стъпки по продължаването на експлоатацията, от наша гледна точка процесът върви нормално“, увери той.

Тенденция за продължаване на срока за експлоатация съществува в света от много години, стотици реактори са в статус за експлоатация след проектния срок, каза още председателят на АЯР.

За да получи нови лицензии, „Козлодуй“ ще трябва да извърши и периодичен преглед на безопасността, предвижда се и международна мисия от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) за установяване на готовността на реакторите за продължаване на сроковете за експлоатация.

Проектните срокове за експлоатация на реакторите изтичат през 2017 г. и 2021 г. съответно за 5-и и 6-и блок.

„Максималният срок на лицензиите, които могат да бъдат издадени за еднократно продължение, са за срок от 10 години“, поясни Сергей Цочев.

Председателят на АЯР не се нае да гарантира, че модернизацията на двата блока ще стане факт.

През изминалата година централата в Козлодуй е била инспектирана от международната мисия OSART на МААЕ, съобщи още Сергей Цочев.

„Проверени са 10 области на експлоатационната безопасност, предстои и повторна проверка в срок от 18 месеца, чиято цел ще бъде да се види дали са спазени препоръките, дадени след проверката“, поясни той.

България вече е изготвила свой национален план за гаранция на безопасната експлоатация на ядрени мощности и го е представила пред европейските институции, изтъкна Сергей Цочев.

Планът се състои от два типа технически мерки, насочени директно към доставка на ново оборудване и технологии, подобряващи експлоатационната безопасност, както и пакет от мерки на социално ниво. По информация на Цочев 10 от предвидените 32 технически мерки вече са изпълнени.

#АЯР #АЕЦ „Белене" #АЕЦ „Козлодуй" #Сергей Цочев #ОВОС #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »