2/3 от българите искат нова АЕЦ, сочи проучване

2/3 от българите искат нова АЕЦ, сочи проучване
2/3 от българите, заявили, че ще гласуват на референдума на 27 януари, подкрепят изграждането на нова АЕЦ. Графика: „Преса“/БГНЕС
A A+ A++ A

2/3 от българите, заявили, че ще гласуват на референдума на 27 януари, подкрепят изграждането на нова АЕЦ.

„За“ са най-вече симпатизантите на БСП, ДПС, „Атака“, Движение „България на гражданите“, ГЕРБ, показва национално представително изследване на „Сова Харис“ по поръчка на вестник „Преса“.

Изданието отбелязва, че сондажът е направен между 14 и 19 декември, преди изявлението на Бойко Борисов, че ще призове симпатизантите си да гласуват с „не, не и не“.

На другия полюс са около 24%, които биха били категорично „против“. Те са сред привържениците на ДСБ, СДС, ГЕРБ. 11% още не са взели решение.

„Развитието на ядрената енергетика в България е в задънена улица вследствие различни политически и икономически интереси на световно равнище и по нищо не личи, че проблемът ще намери скоро своето решение. А е важно да бъде решен, тъй като времето работи в ущърб на българската ядрена енергетика - проектният срок на безопасна експлоатация на V блок на АЕЦ „Козлодуй" е до 2017 г., а на VI блок – до 2021 г.“, коментират социолозите.

След дълги политически препирни въпросът на първия национален референдум в демократичната история на България гласи: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?“.

Въпреки високата подкрепа, която получава мирният атом, допитването е пред провал. Според сондажа 53% от имащите право на глас, или 3,26 милиона избиратели, са готови да отидат до урните.

За да е валиден обаче референдумът, в него трябва да участват поне 4 345 450 гласоподаватели – толкова, колкото са били на последните парламентарни избори през 2009 г.

Парадоксът може да бъде решен от колебаещите се – 27%. „Ако информационната кампания за ползата от референдума даде положителни резултати, делът на хората, които биха гласували, би могъл да се увеличи“, отчитат социолозите.

Мъжете – 56%, са по-убедени от жените – 50%, че трябва да участват в допитването. Такова е отношението и на 39% от младите до 30 години.

Най-активни са по-възрастните – 63% от хората над 61 години ще отидат до урните. Това ще направят и 59% от висшистите, както и цели 70% от предприемачите. Очевидно проблемът е значим за хората със собствен бизнес.

От партийните привърженици най-мотивирани са тези на БСП – 82%. Две трети от симпатизантите на ГЕРБ и 65% от привържениците на Меглена Кунева също са сред изразилите готовност да пуснат бюлетина (въпреки призива на Кунева за бойкот на допитването). Най-апатични са хората на ДПС – 46%.

#„Сова Харис" #вестник „Преса" #социологическо проучване #АЕЦ „Козлодуй" #АЕЦ „Белене" #ядрена енергетика #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници