Обама ще се закълне върху две Библии

Обама ще се закълне върху две Библии
При иногурацията си през 2009 г. Барак Обама използва само Библията на Ейбрахам Линкълн. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама ще се закълне върху два екземпляра на Библията на церемонията по встъпването си в длъжност за втори мандат.

Единият е използван преди 150 години за полагането на клетва от Ейбрахъм Линкълн, а другият е собственост на афроамериканския активист Мартин Лутър Кинг, отбелязват ЕФЕ и БГНЕС.

По традиция първата дама Мишел Обама ще държи двете книги по време на клетвата на съпруга си, съобщи Комитетът за встъпването в длъжност на президента.

При иногурацията си през 2009 г. Барак Обама използва само Библията на Ейбрахам Линкълн.

Тази година обаче той избрал двата екземпляра, защото и двата „отразяват величието на историята на американската държава“, заяви председателят на комитета Стив Кериган.

Библията на Ейбрахам Линкълн била използвана от бившия президент при полагането му на клетва през 1861 г. и в момента се съхранява в Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Библията на Мартин Лутър Кинг е собственост на семейството на активиста за права на чернокожите, което ще я „отстъпи“ на Барак Обама.

„Гордея се, че Библията на баща ми ще бъде част от встъпването в длъжност на Обама, и се надявам цялата държава да се възползва от този момент, за да помисли за огромната отговорност, която носи към съседите и общностите си“, съобщи в комюнике синът на активиста за човешки права Мартин Лутър Кинг III.

Макар че официалната церемония, на която Барак Обама ще положи клетва върху двете Библии, ще се състои на 21 януари, мандатът му ще започне един ден по-рано, на 20 януари, неделя.

В този ден президентът ще организира частна церемония в Белия дом, на която ще се закълне върху Библия, собственост на семейството на съпругата му.

Вицепрезидентът Джо Байдън ще положи клетва върху Библията, която използва и през 2009 г. - екземпляр, притежаван от семейството му от 1893 г. Върху корицата на Библията е изобразен келтски кръст и тя отразява произхода на Байдън от семейство на ирландски емигранти.

#Барак Обама #Президент на САЩ #Библия #Джо Байдън #Мишел Обама #Мартин Лутър Кинг #Ейбрахам Линкълн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници