Гейтс спасява животи с 21.1 млн. долара

Гейтс спасява животи с 21.1 млн. долара
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и неправителствена организация, финансирана от Канада, ще инвестират около 32 млн. долара в разработване на уреди за медицинска диагностика.

Тези уреди ще бъдат предназначени за слабо развитите региони и ще допринесат за спасяването на човешки животи, съобщи АФП.

Общо 21.1 млн. долара ще изразходва фондацията на основателя на „Майкрософт“ за три години, а канадската неправителствена организация „Гран дефи“ – 10.8 млн. долара.

Целта е да се подтикнат изследователи и изобретатели да създадат евтини уреди за диагностициране на малария, туберкулоза, СПИН и тропически болести в развиващите се страни още при първия контакт между потенциалния пациент и медицинския работник, включително в районите, лишени от модерно медицинско оборудване.

„Представете си уред, който се побира в човешка длан, взема кръвна проба и за няколко минути установява дали болно дете е засегнато от малария, болестта денге или бактериална инфекция“, заяви директорът на „Гран дефи“ – Канада, Питър Сингър.

„Бързото диагностициране на малария може да предотврати 100 000 смъртни случая годишно. Смятаме, че тази и други възможности са спасяване на човешки животи са по силите ни“, каза още той.

Пет са свързаните с проекта цели – вземане на кръвна проба, подготвянето й за анализ, идентифициране на евентуални болести, предаване на данните и получаване на резултатите, гарантиране функционирането на апарата в райони без електричество и хладилни камери.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"