България оказва помощ на осъдения в Гърция пилот

България оказва помощ на осъдения в Гърция пилот
Стоименов беше осъден за самолетната катастрофа край Атина на 14 август 2005 г., в която загинаха всички 121 души на борда на „Боинг 737". Снимка: bTV
A A+ A++ A

Компетентните държавни органи в България ще окажат съдействие за правна защита на пилота Янко Стоименов, който беше осъден на 123 г. затвор заради авиокатастрофа с 121 души край Атина.

Това решиха в становище след двучасови спорове депутатите от комисията по външна политика и отбрана и комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента, предаде Информационна агенция „Фокус".

В сряда около 70 души от Съюза на транспортните синдикати в България протестираха пред посолството на Гърция в София в подкрепа на пилота.

Присъдата на Янко Стоименов е 123 години затвор, но е сведена до 10 г. ефективно и може да бъде обжалвана.

Според депутатите в разследването на случая от гръцката страна има тревожни обстоятелства, пораждащи съмнения за нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и нарушение на разпоредбите на ЕС за разследването и предотвратяването на произшествия и инциденти в гражданското въздухоплаване.

Зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, който представи позицията на министерството, настоя на заседанието за възобновяване на гръцкото разследване на катастрофата.

„Всеки инцидент е петно върху авиацията, но не един български пилот трябва да понесе цялата вина”, смята той.

Българският пилот Янко Стоименов получи тежката присъда от гръцкия съд на 19 декември миналата година, заедно с двама кипърски и един английски авиационен специалист.

Четиримата бяха обявени за виновни за самолетната катастрофа край Атина на 14 август 2005 г., в която загинаха всички 121 души на борда на „Боинг 737" на кипърската авиокомпания „Хелиос".

Според обвинението пилотите са били некомпетентни и преди излитане са поставили превключвателя за херметизация на ръчен режим, а не на автоматичен, което в последствие довело до трагедията.

Във фаталния ден Стоименов си е бил вкъщи, а не на борда на „Боинг”-а. Той твърди, че самолетът и преди е правил проблеми с херметизацията.

Експертите са категорични, че превключвателят е бил в автоматичен режим и отхвърлят версията за грешка на пилотите.

Докладът им на практика разбива цялата теория на обвинението в Гърция.

Янко Стоименов е сред водещите имена в българската авиация.

#България #Янко Стоименов #пилот #Гърция #авиокатастрофа #Атина #София #ЕС #Камен Кичев #зам.-министър на транспорта #Хелиос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници