Боянова: Не всяка семейна връзка е конфликт на интереси

Боянова: Не всяка семейна връзка е конфликт на интереси
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не всяка семейна връзка означава конфликт на интереси, заяви зам-министърът на земеделието Светлана Боянова.

Тя каза това по повод обвиненията, че със съпруга й са в конфликт на интереси, тъй като той е директор на Правната дирекция на Държавен фонд „Земеделие”.

„Аз бях проверена „от-до" от Комисията за конфликт на интереси. Решението е, че няма конфликт на интереси. Не всяко познаване с някого, не всяка връзка семейна означава конфликт на интереси”, коментира зам.-министър Боянова пред БГНЕС.

„На мен ми е извършена проверка, този въпрос беше повдигнат още когато заех поста. Междувременно ми беше извършена отново проверка по сигнала, който нашумя вчера, защото в края на сигнала имаше точно такова обвинение", допълни тя.

Ден по-рано – в сряда, в публичното пространство бяха изнесени факти, че Светлана Боянова, която стана популярна с факта, че подписа скандалната сделка за дюните край Несебър, е била проверявана от Главния Инспекторат на МС по сигнал за нарушения в МЗХ, свързани с евросредства.

Заключенията от проверката на Инспектората са в рамките на десетки страници. Проверката се отнася за стратегии за милиони левове. В повечето случаи за над три милиона лева.

Всяка година Държавен фонд „Земеделие" плаща над 1 млрд. лева на българските фермери под формата на директни плащания, субсидии и финансови помощи.

Освен това, на Държавен фонд „Земеделие" и на Разплащателната агенция е поверено и изплащането на средствата по Програмата за развитие на селските райони.

За целия период 2007-2013 година бюджетът на програмата е близо 3 млрд. евро, като към момента от тях са изплатени над 1 млрд. евро към различните бенефициенти на програмата.

Всички сключени договори са за близо 2.4 милиарда евро, посочва още БГНЕС.

#Светлана Боянова #зам.-министър на земеделието #Държавен фонд „Земеделие” #конфликт на интереси #Дюни #Несебър #МЗХ #Програмата за развитие на селските райони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »