44% от българчетата живеят в риск

44% от българчетата живеят в риск
Целта на проекта е да се повиши благосъстоянието на децата и младежите в България, които са изложени на риск или са в неравностойно положение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България 44% от децата живеят в риск, като страната заема едно от първите места по този показател в Европа, заяви първият секретар на Норвегия в София Дагфрид Йортхул.

Общият процент на децата и младежите в риск на Стария континент пък бил 20 на сто, стана още ясно от думите на Йортхул, предаде Дарик.

Данните бяха изнесени при представянето на програма „Деца и младежи в риск”, финансирана чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и изпълнявана от Министерство на образованието, в партньорство със Съвета на Европа.

Целта на проекта е да се повиши благосъстоянието на  децата и младежите в България, които са изложени на риск или са в неравностойно положение.

Компонентите на програмата „Деца и младежи в риск” са три – „Грижа за младежи в риск”, „Грижа за деца в риск” и „Изграждане на капацитет”.

Финансирането за тях е съответно 5 149 000, 1 849 000 и 1 000 000 евро. Програмата ще бъде реализирана чрез разработване и прилагане на модел за социално включване и предоставяне на различни услуги на децата и младежите в риск в страната, обясни зам.-министърът на образованието Петя Евтимова.

Цялата стойност на проекта е 9 247 000 евро, като 85% е безвъзмездната финансова помощ, а 15% е размерът на държавното съфинансиране.

Министерството на образованието ще стартира още един проект през февруари – „Фонд за стипендии”, за който финансирането е в размер на 1 500 000 евро.

За този програмен период България получава 126 600 000 евро от Европейското икономическо пространство за реализирането на различни проекти в областта на екологията, социалните дейности и образованието.

За миналия програмен период България е получила само 21 млн. лева.

#България #Европа #Норвегия #деца #младежи #риск #София #Стария континент #Европейското икономическо пространство #Съвета на Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници