Новата банкнота от 5 евро с надписи на кирилица

A A+ A++ A

Върху новата банкнота от 5 евро вече ще има надписи и на кирилица, освен на латиница, стана ясно след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги представи официалния й дизайн.

На банкнотата за първи път е изписано на кирилица наименованието на единната валута „евро", както и съкращението „ЕЦБ", съобщиха от Българската народна банка (БНБ).

С този исторически акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута, коментират от Централната банка на България.

Така над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз, ще могат да прочетат на своя национален език думата „евро", изписана върху банкнотата.

От финансовата институция припомнят спора, който възникна след присъединяването на България към ЕС относно правилното изписване на думата „евро".

„Този напълно излишен езиков спор стана причина за еднозначна консолидация на българските държавни институции около една безупречно мотивирана национална позиция. Именно това зряло институционално поведение успя да достигне до пълното разбиране от страна на нашите европейски партньори и до правилното изписване на думата „евро" на кирилица във всички официални документи на ЕС”, посочват от БНБ.

От там са категорични, че така България е дала ярък пример, включително и на себе си, как „една аргументирана национална позиция може да се превърне в запомнящ се принос към езиковото и културното многообразие на Съюза”.

Новата банкнота от 5 евро, за първи път с изписано наименование и на кирилица, ще бъде въведена в обращение от май 2013 година.

#евро #ЕС #кирилица #евро #България #Европейския съюз #Марио Драги #Европейската централна банка #ЕЦБ #Българската народна банка #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"