Превозвачи искат пътен данък вместо винетки

Превозвачи искат пътен данък вместо винетки
В края на месеца изтича срокът на годишните винетки за 2012 г. и от пътната агенция обещаха да няма опашки по дистрибуторските пунктове. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Винетките да бъдат заменени от пътен данък, който да отговаря на реално изминатите километри, предлагат от Националното сдружение на българските превозвачи.

„Винетната система по пътищата далеч не е най-доброто, което може да сполети шофьорите”, заяви в четвъртък в интервю за Дарик Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи.

По думите му винетките трябва да са лесно достъпни, за да може всеки гражданин или търговец да изпълнява задълженията си към държавата.

Той обясни, че превозвачите срещат трудности с покупката на винетка за камиони.

„Когато нямаш винетка, глобяват те с 1500 лева и никой не те пита, че не си могъл да си купиш. И след това няма винетки, не можеш да си купиш, спират те, „Сега какво правим?", „Ами дай ми 200 лева, иначе актът е 1500 лева". Въобще стимулираме сивата икономика отвсякъде", коментира Лалов.

След като превозвачите се оплакаха, че трудно може с камион да се влезе в населено място, за да си купи шофьорът винетен стикдер, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров обясни, че освен в пощенските клонове и офисите на пътната агенция в страната, винетки могат да се купят и в почти всички бензиностанции.

Лазаров уточни, че органите на реда проявяват разбиране и дават отсрочка на нередовните шофьори да си закупят винетка на най-близката бензиностанция или пункт за разпространение на стикерите.

„По молба на АПИ контролните органи на „Пътна полиция" дават гратисна дистанция на шофьорите от 25-40 км до първата бензиностанция и не правят проверки за винетки поради причината, че в много случаи най-вече чуждите шофьори не се ориентират на граничните пунктове и предпочитат да купят винетен стикер на първата бензиностнация, покрай която минават. И затова органите на КАТ не санкционират такива шофьори”, каза той.

В края на месеца изтича срокът на годишните винетки за 2012 г. и от пътната агенция обещаха да няма опашки по дистрибуторските пунктове.

Около 206 млн. лева са приходите за хазната от продажбата на винетки. Парите ще бъдат вложени за ремонт на републиканската пътна мрежа, но средствата са крайно недостатъчни, за да се запълнят всички дупки в страната, призна шефът на АПИ.

#винетка #Красимир Лалов #Лазар Лазаров #Агенция „Пътна инфраструктура" #АПИ #Пътна полиция #КАТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »